|
Düzce'yi Tanıyalım(81)
|
|
02-02-2009, 03:38 PM
(Bu Mesaj 02-02-2009 04:59 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Çağrı.)
|
|||
|
|||
|
1. TARİHİ Batı Karadeniz’in ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yılları arasında hüküm süren Hitit (Eti) Medeniyeti’ne kadar uzanır. Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey’in Bizans Tekfurları ile 1323’te yaptığı savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katılan Düzce, 1869 yılına değin Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı, Göynük Kasabası’na bağlı bir bucak olarak tarihte yer almıştır. 1869 yılında (bazı söylentilere göre 1870 yılında) ise Bolu Sancağı’na bağlı Kaza olmuştur. 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce, 1’i yeni 7 ilçenin bağlanmasıyla 09.12.1999 gün ve 23091 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 584 sayılı KHK uyarınca il olmuştur. 1. TARİHİ Batı Karadeniz’in ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yılları arasında hüküm süren Hitit (Eti) Medeniyeti’ne kadar uzanır. Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey’in Bizans Tekfurları ile 1323’te yaptığı savaşlar sonucu Osmanlı topraklarına katılan Düzce, 1869 yılına değin Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı, Göynük Kasabası’na bağlı bir bucak olarak tarihte yer almıştır. 1869 yılında (bazı söylentilere göre 1870 yılında) ise Bolu Sancağı’na bağlı Kaza olmuştur. 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce, 1’i yeni 7 ilçenin bağlanmasıyla 09.12.1999 gün ve 23091 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 584 sayılı KHK uyarınca il olmuştur. 2. COĞRAFİ YAPISI ve İKLİMİ İl toprakları, kıyı kesimi dışında ortası çukur, çevresi dağlarla kuşatılmış ovalardan oluşur. Kuzeyde Akçakoca Dağları, doğuda Bolu Dağları, güneydoğu ve güneyde Abant Dağları’nın batı uzantıları yer alır. Orta kesimde tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası yer alır. İlin başlıca akarsuyu Melen Çayı’dır. Akçakoca Dağları’ndan doğan bu akarsuyun Melen Gölü de denilen Efteni Gölü’ne kadarki bölümü Küçük Melen Çayı, bu gölle denize döküldüğü Melenağzı arasındaki bölümüne de Büyük Melen Çayı adı verilir. Tarım alanlarının sulanması ve bu alanların taşkından korunması amacıyla Küçük Melen Çayı üzerinde yapılan Hasanlar Barajı’nın tamamlanma tarihi 1972’dir. Hasanlar Baraj Gölü ildeki tek yapay göldür. a. İklim ve Bitki Örtüsü Düzce ili, Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde görülen nemli ve fazla sert olmayan iklimin etkisi altındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,1oC, ortalama yağış miktarı 845 kg/m2 olup, ortalama nispi nem %70’in altına düşmez. Düzce, doğal bitki örtüsü açısından zengin sayılan bir ildir. Kıyı kesimi maki ve yalancı makiler, kıyı ardındaki dağlar ise gürgen, kayın, kestane ve meşelerden oluşan ormanlarla kaplıdır. Düzce Ovası’nı kuşatan dağların alçak kesimlerinde geniş yapraklılardan, yüksek kesimlerinde ise kara çam, sarı çam ve köknarlardan oluşan ormanlar vardır. 3. NÜFUS İlimizin nüfusu toplam 323.328 olup bunun 162.505’i kadın, 160.823’ü erkektir. İl nüfusunun 157.894’ü şehirde, 165.434’ü köyde yaşamaktadır. [TABLE][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]BİRİM[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]KÖY[/font][font=Calibri,sans-serif] NÜFUSU[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]ŞEHİR [/font][font=Calibri,sans-serif]NÜFUSU[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]TOPLAM[/font][font=Calibri,sans-serif] NÜFUS[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]DÜZCE MERKEZ[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]88.758[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]94.637[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]183.395[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]AKÇAKOCA[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]14.528[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]22.416[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]36.944[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]CUMAYERİ[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]3.503[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]9.302[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]12.805[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]ÇİLİMLİ[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]11.812[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]4.504[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]16.316[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]GÖLYAKA[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]11.630[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]8.007[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]19.737[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]GÜMÜŞOVA[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]8.142[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]6.385[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]14.527[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]KAYNAŞLI[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]11.559[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]9.329[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]20.888[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]YIĞILCA[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]15.502[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]3.314[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]18.817[/font][/TD][/TR][TR][TD][font=Calibri,sans-serif]TOPLAM[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]165.434[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]157.894[/font][/TD][TD][font=Calibri,sans-serif]323.328[/font][/TD][/TR][/TABLE] 4. İDARİ YAPI İlimizde Merkez İlçe dışında 7 ilçe bulunmaktadır. İlimiz ilçe, belde, köy ve mahalle sayıları aşağıdaki tablodaki gibidir. İlçe Belediye Köy Adedi Mahalle Adedi İlçe Belediye Köy Adedi MahalleAdedi MERKEZ Merkez 84 37 Beyköy 4 Boğaziçi 6 Konuralp 25 6 AKÇAKOCA 1 43 8 CUMAYERİ 1 21 5 ÇİLİMLİ 1 20 7 GÖLYAKA 1 21 10 GÜMÜŞOVA 1 18 6 KAYNAŞLI 1 20 7 YIĞILCA 1 39 4 TOPLAM 11 291 100 5. ALTYAPI 5.1. Ulaşım Ankara – İstanbul Oto Yolu ve D-100 Karayolu ilimizden geçmektedir. Otoyol üzerinde bulunan Bolu Dağı Tünelinin bir ucu da İlimiz sınırları içerisindedir. İlimizde bulunan mevcut yol ağı aşağıdaki gibidir. Karayolu 114 kilometre uzunluğunda Devlet Yolu’na sahiptir. Asfalt Köy 1.654 km bunun 866 km si asfalt, 788 kilometresi stabilize İlimizde bulunan köylerin tamamının yolu mevcut olup bu yolların toplam uzunluğu 1.655 kilometredir. D-100 Karayolunun duble yol yapılması çalışmaları devam etmektedir. 5.2. İçme Suyu Düzce İl Merkezi’nde içme suyu sıkıntısı mevcut değildir. İlimizdeki toplam 291 köy ve 378 yerleşim yerinden 553’sında içme suyu vardır. 80 yerleşim yerinde içme suyu bulunmakla birlikte yeterli değildir. 5.3. Kanalizasyon Düzce genelinde 88.225 hane mevcut olup bunun 28.157’sinde kanalizasyon yoktur. Bunlardan da Çilimli İlçesi ve Beyköy Beldesinde kanalizasyon çalışmaları tamamlanmış olup arıtma tesisleri bitirildiğinde faaliyete geçecektir. 6. EKONOMİK DURUM DİE’nin 2001 verilerine göre Türkiye gayrı safi yurt içi hasılası içinde %0,2 paya sahip olan Düzce, iller arasında 63. sıradadır. Yine aynı yıl 1.383.874.517 TL’lik (1142 ABD doları) kişi başına düşen GSYİH ile iller arasında 59. sırada yer almaktadır. GSYİH’sinin dağılımı ise şöyledir: %28 tarım, %24,6 sanayi, %11,2 ticaret, %24,9 hizmetler, %4,7 İnşaat, %5,6 diğer sektörler. Devlet hizmetlerinin GSYİH içindeki payı ise %11,5’dir. Türkiye İş Kurumu Düzce İl Müdürlüğü kayıtlarına göre 2006 yılı sonunda 6.363 olan işsiz sayısı, 2007 yılı içerisinde İş-Kur tarafından kamu sektörüne 30 kişi, özel sektöre 1.815 kişi olmak üzere toplam 1.845 kişi yerleştirilmesi sonucu 2007 yılı sonunda 5.846 olarak görülmüştür. İlimiz 5084 Sayılı “İstihdamın ve Yatırımların Teşviki Yasası” kapsamındadır. 6.1. Sanayi ve Ticaret Düzce Ticaret ve Sanayi Odası 1959 yılında kurulmuştur ve 11 meslek komitesinden oluşmaktadır. Üye sayısı 3.733’dür. 283 Anonim Şirket, 1.911 Limited Şirket, 22 Kollektif Şirket, 3 Adi Komandit Şirket, 2 Komandit Şirket, 210 Kooperatif Şirket ve 1.304 Hakiki Şahıs faaliyet göstermektedir. Özel ve Resmi olarak 23 adet banka şubesi Düzce'de hizmet vermektedir. Düzce’nin 5084 sayılı “Yatırım ve İstihdamın Teşviki” Hakkındaki Kanun kapsamına alınmasıyla sanayileşmenin yapısında bir değişim görülmüş, mevcut küçük çaplı sanayi kuruluşlarına 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinin de eklenmesiyle büyük çaplı fabrikalar kurulmaya ve faaliyet göstermeye başlamışlardır. Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi, TEM otoyoluna 1.5 km uzaklıkta, 200 hektar alan üzerine, 55 firmaya tahsis edilmiştir. Altyapısı tamamlanan bölgede 35 sanayi kuruluşu üretime başlamış bulunmaktadır. Toplam 4.593 işçi istihdam edilmektedir. Firmaların tamamı faaliyete geçtiğinde 9.360 kişiye istihdam sağlanması beklenmektedir. 5084 sayılı Yasanın etkisiyle gelen yatırım taleplerini karşılamak üzere Tepetarla Mevkii’nde, 81 hektar alan üzerine kurulan 2. Organize Sanayi Bölgesi 9 yatırımcıya tahsis edilmiştir. Firmalar üretime geçtiğinde 1.200 kişi istihdam edilecektir. Düzce merkezinde inşaatı devam eden ve kapalı alanı 120.000 m2 olup 458.000 m2 alana yapılmakta olan “Küçük Sanayi Sitesi”nin % 80’i tamamlanmıştır. Tamamlanmış işyerlerinin kuraları çekilmiş ve hak sahipleri belirlenmiştir. Tümü tamamlandığında 800 işyerinde yaklaşık 5.000 ila 7.000 kişi arası istihdam sağlanmış olacaktır. Akçakoca İlçesi’nde de küçük sanayi sitesinin yapımı bitmiş olmakla birlikte bir kısım alt yapı inşaatları için ödenek temin edilmesi gerekmektedir. Sanayi sektöründe 1.derecede ağırlıklı iş kolunu orman sanayi oluşturmaktadır. İkinci derecede ağırlıklı iş kolunu av ve tüfek sanayii oluşturmaktadır. Tekstil sektörü ilimizde hızla gelişmekte olup, odaya kayıtlı 89 adet konfeksiyon dikim ve 37 adet dantel-fisto-gipür brode imalatı yapan toplam 129 adet tekstil firmamız mevcuttur. İlimizden Avrupa ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç edilen başlıca ürünler; kauçuk fitil, konfeksiyon ürünleri, iç fındık ve fındık mamulleri, alüminyum ve çelik boru mamulleri, yaş ve kuru maya, kapı kilidi, dondurulmuş tavuk ayağı, spiral çelik boru, mobilya, lamine parke , çelik yay, yarı otomatik tabanca, av tüfeği, MDF lam, kravat, eşarp ve çoraptır. 6.2. Tarım ve Hayvancılık Düzce ilinin 259.300 hektarlık yüzölçümünün %35.44’u (91.915 ha) tarım arazisidir. Arazinin 124.982 hektarı yani % 48,19’ u orman alanıdır. 7.932 hektarlık mera ve çayır alanı bulunan Düzce arazi varlığının 39.536 hektarı tarım dışı arazidir. Sulanabilir tarım arazisi 52.153 hektar olup; 16.713 ha devlet sulaması, 6.797 ha halk sulaması olmak üzere toplam 23.510 hektar alan sulanmaktadır. Ormanlık saha dışında kalan bölümlerde özellikle fındık, pancar, mısır, buğday, çeltik ve Virginia tütünü ekimi yapılmaktadır. 32.500 hektarlık Düzce Ovası’nın %80’i fındık ve kavak üretimine ayrılmış olup geriye kalan alanda ise tarla ve sebze tarımı yapılmaktadır. Düzce ilinde modern yöntemlerle hayvancılık yapılmaktadır. Başlıca hayvancılık etkinliği sığır besiciliği ve tavukçuluktur. İl genelinde 40.500 adet büyükbaş, 11.000 adet küçükbaş, 277.000 adet yumurta tavuğu, 29.000.000 adet broiler cinsi tavuk bulunmakta, 17 adet alabalık çiftliği’nde 196 ton/yıl alabalık üretilmektedir. En önemli hayvansal ürün beyaz ettir. Süt, deri ve yumurta da diğer önemli hayvansal ürünlerdir. Tarımsal Yayımı Geliştirme (Tar-Gel) Projesi kapsamında İlimiz köy ve beldelerinde görevlendirilmek üzere bakanlıkça ilimize 13 sözleşmeli personel kontenjanı verilmiş olup bunlardan 11 Ziraat Mühendisinin hizmet sözleşmesi yapılarak muhtelif merkezlerde göreve başlamıştır. İlimiz genelinde kurulan 98 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 7’si kapanmış, 8’i tasfiye halinde, 83’ü faal durumdadır. 6.3. Ormancılık Düzce ormanları üstün nitelikli ve verimlidir. Bir bölümü orman içinde bulunan köylerde başlıca etkinlik ormancılıktır. Bu ormanlardan elde edilen tomruklar sanayi hammaddesi olarak önem taşır. İl genelinde 15 kaplama fabrikası, 400 de kereste ve parke işleme fabrikası veya atölyesi mevcut olup bu tesislerde yıllık ortalama 500.000 m3 orman emvali işlenmektedir. 7. KÜLTÜR ve TURİZM Düzce, kültürel çeşitliliğin doğal güzelliklerle buluştuğu nadir illerden biridir. Konuralp Beldesi’nde bulunan ve tarihsel süreç içerisinde bölgede hüküm süren medeniyetlerin özelliklerini gösteren, heykel, seramik, sikke koleksiyonları ile etnografik eserlere sahip bulunan Konuralp Müzesi’nde 1.825 adet arkeolojik eser, 426 adet etnografik eser ve 3.837 adet sikke olmak üzere toplam 6.118 adet tarihi eser bulunmaktadır. İlimizde 110 sivil mimari yapı, 25 dini- kültürel yapı, 4 askeri yapı ve 5 doğal anıt olmak üzere toplam 144 adet taşınmaz kültür ve tabiat anıtı bulunmaktadır. İlimiz genelinde biri inşaat halinde olmak üzere yönetimi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait toplam 4 adet halk kütüphanesi mevcut olup, 1 adedi il merkezinde diğerleri ise Akçakoca, Çilimli ve Yığılca ilçelerinde bulunmaktadır. Ayrıca İl Merkezinde yeni Hükümet Konağı bahçesi içerisinde yeni bir Halk Kütüphanesi inşaatı tamamlanmış olup, faaliyete geçirilmiştir. İlimizde her yıl kültürel çeşitliliğin sergilendiği bir çok festival ve şenlik düzenlenmektedir. Hıdrellez Bahar Bayramı, Yığılca Hasanlar Barajı Yelken Yarışları, Doğa Yürüyüşleri, Çilimli Yukarı Karaköy Türbeleri Anma Etkinliği, Bekiroğlu Köyü Isırgan Şenlikleri, hemen hemen her köyde ve Gölyaka, Kaynaşlı, Çilimli ilçelerinin merkez mahallelerinden bazı bölümlerinde yapılan çok sayıda Yayla Şenlikleri, Düzce-Akçakoca Uluslararası Turizm, Kültür ve Fındık Festivali gibi etkinliklerde köy, doğa, doğal alanlar ve kent yaşamının güzellikleri ve bu oluşumların kent halkına yansımaları sergilenmektedir. Düzce; Batı Karadeniz’in tek antik kenti olan Prusias ve Konuralp Bey' in mezarının bulunduğu yer olmasının yanı sıra olağanüstü doğal güzelliklere de sahiptir. Yaylaları, gölleri, akarsuları ve Karadeniz’e açılan 29 kilometrelik sahiliyle turizmin her çeşidine uygun bir kent görünümündedir. İLDEKİ TURİSTİK TESİSLER Tesis Sayısı Oda Sayısı Yatak Sayısı Turist Saysı Konaklama Tesisleri Turizm İşletme Belgeli Tesisler 7 264 503 2006 Beled. İşletme Belgeli Tesisler 29 575 1.382 Yılı TOPLAM 36 839 1.885 58.025 8. GENÇLİK ve SPOR İlimizde merkezde 750, Akçakoca’da 500 ve Çilimli’de 300’er seyirci kapasiteli 3 adet spor salonu faaliyettedir. Ayrıca il merkezinde 260 seyirci kapasiteli bir adet tiyatro salonu mevcut olup, il ve ilçelerde bazı okullar bünyesinde inşa edilmiş olan çok amaçlı salonlarda da spordan tiyatroya kadar çok çeşitli etkinlikler yapılabilmektedir. Yine il merkezinde 5.000, Akçakoca’da 750, Çilimli ve Gölyaka’da da 250 seyirci kapasiteli futbol sahaları hizmet vermektedir. Cumayeri ve Yığılca İlçeleri’nde de birer adet futbol sahası mevcuttur. İlimiz Olimpiyat Evi’nde, Gençlik Hizmetleri faaliyetleri kapsamında muhtelif kurslar düzenlenmekte, etkinlikler yapılmaktadır. 2006 yılı içerisinde halk oyunları, el sanatları, bilgisayar, İngilizce, gitar, bağlama ve tiyatro kursları açılmıştır. Cumayeri İlçesi’nde Dokuzdeğirmen Köyü merkezinde Büyükmelen Irmağı kıyısına Valiliğimizce yaptırılan Rafting Tesisleri mevcut olup Kasım ayı başlarından Mart ayı sonlarına kadar rafting sporu yapılabilen bölge açısından önemli bir tesis niteliğindedir İlimizde 36 adet gençlik ve spor kulübü tescilli olup, 2.945 lisanslı sporcu ve 12 milli sporcu bulunmaktadır. 1999 yılında yaşanan depremlerden sonra prefabrik alanı olarak kullanılan ve mülkiyeti Düzce İl Özel İdaresi’ne ait olan, Şıralık Mevkii’ndeki arsaya Özel İdare kaynaklarıyla atletizm pisti, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortları ve futbol sahası yapılmıştır. Şehir stadının yanında bulunan toprak zeminli futbol sahası bir protokolle Düzce Belediyesi’ne devredilmiş ve suni çimle kaplanarak hizmete açılmıştır. Çilimli ilçe merkezinde bulunan spor salonu inşaatı bitirilmiş faaliyete sunulmuştur. Akçakoca Spor Salonunun da bakım ve onarımı yapılmıştır. Gümüşova İlçesin Elmacık köyü mezarlık mevkiinde 21.000 m2 alan köy muhtarlığından 2001 yılında 18 yıllığına atış poligonu yapımı için tahsis edilmiş, Trab-Skeet atış poligonunun yapımı tamamlanmış, atıcılık ve av müsabakaları devam etmektedir. Akçakoca İlçesinde bulunan ve mülkiyeti mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ait olan tesislerin Milli Takımlar Kamp Merkezi olarak düzenlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmıştır. 9. SAĞLIK Sağlık hizmetleri; Merkezdeki Sağlık Müdürlüğü ve ilçelerimizdeki İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları eliyle yürütülmektedir. İlimizdeki sağlık tesislerinin durumu şöyledir: Devlet Hastanesi (Merkez-Akçakoca) 2 (Yatak Kapasitesi 383) D.Ü. Tıp Fak.Arş.Uyg.Hastanesi 1 (Yatak Kapasitesi 180) Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi 1 (Yatak Kapasitesi 65) Eczane 78 Aile Sağlığı Merkezi 31 Toplum Sağlığı Merkezi 8 Aile Hekimi Birimi 104 (97’si faal, 7’si boş) Sözleşmeli Aile Hekimi 97 Sözleşmeli Aile Sağlığı Elemanı 74 Görevlendirmeli Aile Sağlığı Elemanı 23 112 Kontrol Merkezi 1 112 Acil Yardım İstasyonu 7 Ambulans Sayısı 35 İlimizde Kaba Ölüm Hızı Binde 1.5 İlimizde Bebek Ölüm Hızı Binde 8.1 İlimizde Nüfus Artış Hızı Binde 11.4 104 uzman hekim, 165 pratisyen hekim, 264 hemşire, 144 ebe, 20 diş tabibi olmak üzere 697 sağlık personeli hizmet vermektedir. İlimizde I. , II. ve III. Basamakta hizmet veren Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hekimlerinin toplamı 588 olup, buna göre 565 kişiye 1 hekim düşmektedir ( Türkiye Ortalaması 2006 verilerine göre 720’ dir). İlimizde 31 Ocak 2008 verilerine göre 44.130 kişiye yeşilkart verilmiştir. Toplam nüfusa oranı %13.64’tür. Düzce İli “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun” un yürürlüğe girmesi ile Türkiye’de bu uygulamanın yapıldığı ilk ve tek il olmuş, 15 Eylül 2005 tarihinden itibaren uygulama başlatılmış ve sağlık hizmetlerinin verimli hale getirilmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarında Türkiye genelinde örnek il seçilmiştir. Düzce İli’nde koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında sağlık evlerine ilaveten 1 Halk Sağlığı Laboratuarı, 1 Verem Savaş Dispanseri ve 1’de AÇSAP Merkezi mevcut olup aile hekimliği pilot uygulamasına geçilmiş olmasıyla bu birimlerin görevlerinde herhangi bir değişiklik söz konusu olmamıştır. 10. EĞİTİM 10.1. İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlimizde, 2006-2007 Eğitim Öğretim yılında, 8 bağımsız anaokulu + 149 anasınıfı (206 derslik), 3’ü özel ve 4’ü pansiyonlu olmak üzere 194 ilköğretim okulu (1987 derslik özel okullar hariç), 3’ü özel 14’ü genel ve 12 ‘i ise mesleki ve çok programlı olmak üzere toplam 34 ortaöğretim okulu (516 derslik özel okullar hariç) eğitim-öğretim faaliyeti sürdürmektedir. 8 İlköğretim okulu, 1 ortaöğretim okulu (Düzce Lisesi) ikili eğitim vermektedir. Ana okulu+ana sınıfında derslik başına düşen öğrenci sayısı : 17 İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı : 22 (Türkiye ortalaması 37) Ortaöğretimde Derslik Başına Düşen Öğrenci sayısı: 25 (Türkiye ortalaması 31)’dir. Bu okullarda, 4.046 anaokulu ve anasınıfı öğrencisi, 45.857 ilköğretim okulu öğrencisi ile 6.956’sı genel, 7.098’i mesleki ve 295’ü ise özel lise öğrencisi olmak üzere toplam 14.249 ortaöğretim öğrencisi eğitim öğretim görmektedir. Okul öncesi okullaşma oranı : % 38 İlköğretim okullaşma oranı : % 100 Ortaöğretim okullaşma oranı : % 85’ dir. İlimiz genelinde 101 anaokulu ve anasınıfı öğretmeni, 1.089 sınıf öğretmeni, 1.630 branş öğretmeni, 160 kadrosuz usta öğretici, 17 ilköğretim müfettişi ve 252 idari kadro ile hizmet vermektedir. İlimizde norm kadro sayısı 3.862 olup, halihazırda 2.976 öğretmen görev yapmaktadır. 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında 295 yerleşimden toplam 9.208 öğrenci taşınarak eğitim-öğretim görmeleri sağlanmıştır. İlimizde Okur Yazar Oranı % 98 ‘dir. (Türkiye Ortalaması % 87) 10.2. Düzce Üniversitesi 1 Mart 2006 tarihinde kabul edilen 5467 sayılı 15 İlde Yeni Üniversite Kurulması Hakkında Kanun ile Düzce ilinde Düzce Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmasına karar verilmiş olup, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı olarak idari ve akademik faaliyetlerine devam eden Tıp Fakültesi, Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Düzce Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Akçakoca Turizm Meslek Yüksek Okulu ile Akçakoca Meslek Yüksek Okulu yeni kurulan Düzce Üniversitesi’nin çekirdeğini oluşturmuşlardır. 5.609 öğrencinin öğrenim gördüğü fakülte ve yüksek okullarda, 28 profesör, 23 doçent, 108 yardımcı doçent, 64 öğretim görevlisi, 253 araştırma görevlisi, 16 okutman, 5 uzman ve 402 idari personel görev yapmaktadır. Yükseköğretimdeki öğrencilerin barınmalarına yönelik hizmetler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bolu Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak ilimizde teşkilatlanmış olan Düzce Avni Akyol Yurt Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Düzce Avni Akyol Öğrenci Yurt Müdürlüğü merkezde ve Beçiyörükler Köyü’nde 3’er Blok olmak üzere 6 blok halinde öğrencilere barınma ve iaşe hizmetleri vermektedir. Bütün binalarda kalorifer sistemiyle ısınma sağlanmaktadır. İki bölgedeki yurtların da bahçesinde birer adet basketbol ve voleybol sahası bulunmaktadır. İlimizdeki yüksek öğrenim öğrenci yurtlarımızda 704 kız, 966 erkek olmak üzere toplam 1.670 öğrenci kapasitemiz mevcuttur. 11. İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 2007 yılı içerisinde il genelinde 1.776 asayiş olayı meydana gelmiştir. İlimizde trafikte kayıtlı araç sayısı 56.996’dır. İl genelinde 2007 yılı içerisinde 3.052 trafik kazası meydana gelmiş, 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 12. İL JANDARMA KOMUTANLIĞI 2007 yılı içerisinde il genelinde 1.362 asayiş olayı meydana gelmiştir. İl genelinde 2007 yılı içerisinde 792 trafik kazası meydana gelmiş, 12 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kaynak:duzce.gov.tr |
|||
|
02-02-2009, 03:48 PM
(Bu Mesaj 02-02-2009 03:50 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Çağrı.)
|
|||
|
|||
|
Düzce'de Kültür ve Turizm
KÜLTÜR VE TURİZM
KonuralpMüzesi içinde ise birinci katta bölgede bulunan toprak ve metal eşyalarheykelcikler, ikinci katta silahlar, etnoğrafik değerler, yöreselkıyafetler, gelin odası, ev mekânı cansız manken kompozisyonları ilesergileniyor. Müzede 1789 adet arkeolojik, 456 adet etnoğrafik ve 3837adet sikke olmak üzere toplam 6082 adet eser bulunuyor. Düzce İlimizTürk Kültürü özelliği açısından oldukça zengindir. Çünkü burada yaşayanhalk Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşik halktanoluşan insanlarla bir Cumhuriyet şehrimizdir. KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ
![]() Konuralp Müzesi
KonuralpMüzesi içinde ise birinci katta bölgede bulunan toprak ve metal eşyalarheykelcikler, ikinci katta silahlar, etnoğrafik değerler, yöreselkıyafetler, gelin odası, ev mekânı cansız manken kompozisyonları ilesergileniyor. Müzede 1789 adet arkeolojik, 456 adet etnoğrafik ve 3837adet sikke olmak üzere toplam 6082 adet eser bulunuyor.
YÖRE MUTFAĞI
![]() Düzceİlimiz Türk Kültürü özelliği açısından oldukça zengindir. Çünkü buradayaşayan halk Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşikhalktan oluşan insanlarla bir Cumhuriyet şehrimizdir. Çerkezlerin Çerkez Tavuğu, Lepsisi, Mamursası ile Halujları
YÖRESEL EL SANATLARI
Elsanatlarıyla ilgili pek çok gelişmiş iş yeri, atölye ve TarımBakanlığına bağlı El Sanatları Kooperatif Merkez Okulu vardır. Unutulanveya gündemdeki yöresel el sanatları ile ilgili her türlü işlemecilikvardır. Ayrıca satış reyonları da mevcuttur. Özellikle ağaç sanayigelişmiş olduğu için; ağaç üzerine her türlü işlemeler, yapılarmevcuttur. Bakacak yöresinin ‘çotora’ denilen ağaçtan yapılma sutestileri,sehpalar,çeşitli süs eşyaları başlıcalarıdır.Ankara-İstanbulyolu üzerinde tesislerde bunların pazarlaması yapılmaktadır. Ayrıcasilah sanayi de özellikle av tüfeklerinde ve tabanca işlemelerindetanınır. El yapımı silah işlemeciliği ve el yapımı av tüfeklerinde de,silahta da oldukça gelişmiştir. YÖRESEL GİYSİ VE OYUNLAR
Gelenekselözellikte halk giysileri,günlük yaşamda artık kullanılmamaktadır.Özgüngiysilere ancak dağ köylerinde rastlanmaktadır.Halk müziği aletlerininen yaygın olanı kemençedir. YÖREYE ÖZGÜ ÜRETİM
Düzce’nin tütün ve çimen kolonyaları yörenin spesiyaliteleri arasında en tanınmış olanıdır. YÖRESEL TARIM ÜRÜNLERİ
Kestane,kestane balı,acı bal,süt ürünleri (Abhaz,Çerkez peyniri,isli peynir),dağ çileği ve reçeli,böğürtlen ve reçeli,ıhlamur.Karadeniz’den gelenve yerleşik r Cumhuriyet şehrimizdir. AKÇAKOCA
![]() Bölgedeyapılan kazılar sonucu bulunan antik eserler M.Ö. 1200 yıllarındaTrakya yolu ile Anadolu’ya geçen Trak Kabilelerine ait olduğu tahminediliyor. Romalılar ve Bizanslılar döneminde Diapolis adını taşıyanAkçakoca 13. asırda 4. Haçlı Seferleri sırasında Cenevizlilerin elinegeçmiş. Osmanlıların Anadolu’ya gelmeleri ile başlayan dönemde,Türklerin akınlarına dayanamayan Ceneviz ve Bizanslılar yöreyi terketmek zorunda kalmışlar. Akçakoca’nın zapt edilmesi 1323 yılındaOrhangazi’nin komutanlarından Akçakoca Bey tarafındangerçekleştirilmiş. 1692’ye kadar Bolu Sancak Beyliği’ne bağlı birvoyvodalık halinde idare edilen Akçakoca, 23 Haziran 1934 tarihindeilçe olmuş. Tarihi Ceneviz Kalesi
Kaleninbatısı ve doğusunda bulunan plajlar ve kale etrafında bulunan çaybahçesi sayesinde hiç yalnızlık çekmiyor. Konumu itibariyle yıl boyuncaziyaretçi akınına uğrayan kale moloz taşlarla bir burun üzerine inşaedilmiş. Kesin kanıt olmamakla beraber Cenevizliler tarafındanyapıldığı söylenen kale günümüzde mesire yeri olarak kullanılıyor
Fakıllı Mağarası
FakıllıMağarası Akçakoca İlçe’si Fakıllı Köyü’ndedir. Akçakoca ilçe merkezine8 Km. mesafededir. Halen doğal özellikleri taşıyan mağaranın içindeçeşitli yönlere giden galeriler ve yoğun ilgi çeken sarkıt ve dikitlervardır.Birinci derecede doğal sit alanıdır.Mevcut düzenlemelerleziyarete açıktır. Akçakoca Kaymakamlığımızca Fakıllı Mağarasınınturizme kazandırılması çalışmaları yapılmış; Bakanlığımızca ortakçalışma devam etmektedir.2007 yılı için Valiliğimiz İl Özel idaresindenödenek ayrılmış olup, çevre düzenlemesi ve altyapısı ıslah çalışmalarıdevam etmektedir Plajlar
Kalenin sağı vesolunda iki küçük koy ve kumsallı plajlar yer alıyor. “Yalıyarlar”olarak isimlendirilen plaj, baklava misali kat kat dizilmiş kayaoluşumu ile dikkat çekiyor. Diğer plaj ise daha uzun kumsalı, sahilegelenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak üniteleri ile rağbet görüyor. 30km.’lik kıyı bandına sahip Akçakoca da Martı, Tersane, Bulaklı, KöyHizmetleri, Değirmenağzı, Çınaraltı ve Çuhalı plajları ilçe merkeziiçinde oluşları nedeniyle daha fazla konuk ağırlarken, sakin yerarayanların tercihi ise Çayağzı, Kumpınar, Akkaya Köyü, Edilli AğzıPlajı, Melenağzı Köyü Plajı, Karaburun Köyü ve Plajları oluyor. Melençayının denize döküldüğü yere ismini veren Melenağzı’nda, su çok sığ.Özellikle çocuklarıyla tatil yapanlar NASIL GİDİLİR VE NE YENİR:
Ankarave İstanbul yönünden gelenler için Akçakoca geniş ve rahat yollarlakolay ulaşım sağlanıyor. Güzergâh boyunca aşırı hıza uygun olmayan inişve çıkışlara rastlanıyor. Akçakoca Düzce'ye 37 km lik asfalt yol ilebağlı. Akçakoca'nın, kent girişini anımsatan yolu tatil merkezineyakışan güzellikte. Çevre yolu estetik ve kullanışlı, yayla yollarıbile araçla kullanılabilir düzgünlükte, çevre ilçelere, mesireyerlerine asfalt yollarla bağlanıyor. Akçakoca sahil boyunca uzanançınarların gölgesinde uzanan yürüyüş bandı, yaz aylarında araçtrafiğine kapatılıp, rahat ve güvenli bir gezi alanı olarak kullanımasunuluyor NEREDE KALINIR:
Ankara'nın,İstanbul'un ön bahçesi konumunda ki Akçakoca turizm alanında ilk farkedilen tatil yörelerinden biri olarak çeşitli konaklama alternatiflerisunuyor. Bakaınız konaklama ve yeme içme yerlerine…
GÖLYAKA ![]() Geçmiştebatılı gezginlerin de ilgisini çekmiş olan Düzce’nin en batı ucunda yeralan Gölyaka’da ilk yerleşim buluntuları Proto Hititler’e ait. M.Ö.1800–2000 yılları arasında Hititlerce iskân edildiği Friklerin,Lidyalıların, Roma ve Bizans etkisine girdiği sanılıyor. İlçe İmamlarKöyü iken 1955’de Düzce’ye bağlı nahiye, 1962 yılında yakınında yeralan gölden dolayı Gölyaka olarak anılmaya başlamış. Efteni Kaplıcası
Düzce’nin20 km. güneybatısında Gölyaka sınırları içinde çamlık bir yamacıneteğinde Efteni Gölü kıyısındadır. Çevresi özel mülkiyet olankaplıcanın; su sıcaklığı 42 C, debisi 2 lt/sn dir. Kapalıcanın cilthastalılarına,romatizmak hastalıklara ve hazımsızlığa iyi geldiğisöylenmektedir. Termal Turizmine yönelik yatırım projeleri 2 ayrı tesisyapılmıştır. Butik otel ve 3 Yıldızlı olarak iki bölüm şeklindedir.Bölge kaplıca, şelale,doğa ve alternatif turizmi olarakplanlanmaktadır. Yollarıda yapılmıştır Eko turizme kazandırılmalıdır. Gölyaka Kültür Parkı
GölyakaKültür park’taki 790m2 lik saha 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı ResmiGazete ile yürürlüğe giren ve Bakanlar Kurulunun 2007/ 12286 sayılıkararı ile turizm merkezi ilan edilmiştir.Golf sahası için yerinin çokuygun olduğu düşünülmektedir.Yöre halkının mesire alanı olarakkullandığı yerlerimizden biridir. Efteni Gölü
Gölyakaİlçe’si sınırları içindedir. Otobana 14 km. uzaklıktadır. Etrafındaözel mülkiyet olan tarım arazileri vardır. Doğal bir potansiyel arzetmektedir. Suların düzenlenmesi ve gölün etrafındaki bataklıklarınkurutulması gerekir. Milli Parklar’a aittir. Göl kelimenin tamanlamıyla bünyesinde 35’i kalıcı, toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliğiyapan bir kuş cenneti olarak anılıyor. Leylekler, yaban ördekleri,tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke, kuğular, gölüngediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer alıyorlar. Kuşlarıngöç yollarında,bir mola gölü olan Efteni su seviyesinin dışında nilüferçiçekleriyle, sazlıklarıyla kuşları saklarken fotoğraf ve kuşgözlemcilerine kompozisyon oluşturuyor Güzeldere Şelalesi ve Mesire yeri
Milli Parklara aittir. Müstecir tarafından işletilmekte olupkonaklama,yeme, içme, piknik alanları vardır Düzce’den Güzeldere MesireYeri ve şelale 28 km., Gölyaka’dan 16 km. uzaklıkta hafta sonlarıoldukça kalabalık olan bir kamp, piknik alanı normal araçlarlagelinebiliyor. Geldiğinize de değiyor. Güzeldere Şelalesi için 120 m.yükseklikteki blok kayaların üzerinden dökülen bir nehir demek dahauygun olacak.Kardüz Yaylası
Gölyaka ilçesine28 Km uzaklıkta bulunan Kardüz yaylasında 67 yıldır geleneksel yaylaşenlikleri yapılmaktadır. 1820 m. yüksekliktedir. Yol ve elektriksorunu vardır. Kış turizmine uygundur. Yazın çim kayağı ve yaylaturizmi için elverişlidir. Ulaşım imkanlarının iyileştirilmesidurumunda kış turizminde değerlendirilebilecek potansiyel bir kaynaktır. Efteni Termal Otel:
Düzcemerkeze 12 km uzaklıkta Gölyaka İlçemize 3 km TEM otobanı ve D-100 denulaşabilirsiniz. Termal hizmeti alırken Efteni Gölünü Köyüyle doğalseyredebilirsiniz. Türkiye’nin en yüksekten akan Güzel dere Şelalesininsu sesini dinler ve doğa yürüyüşünü yapabilirsiniz. Yaylalara, derelereuzanabilirsiniz. NE YENİR:
GüzeldereŞelalesine piknik amaçlı gidenler Düzce veya Gölyaka'dan piknikmalzemesini tedarik edebilirler. Hazırlıksız gelenler için Mesireyerinde bulunan kır lokantası, Izgara kuzu eti çeşitleri, Alabalıkyapıyor. Mönünüzü salata çeşitleri ile içeceklerlezenginleştirebilirsiniz. Alabalıkların yanında kızartılmış soğan,domates, biber, limon veren kır lokantasında alkollü içecek bulunmuyor.Mevsiminde (Mayıs-Haziran aylarında) dağ çileği yenebiliyor veya kırlokantasından dağ çileği reçeli, doğal bal satın alabiliyorsunuz.Fındık, alınması gereken yöresel tatlardan bir başkası. Dağ turunuzboyunca rastladığınız pınarlardaki, yol çeşmelerinde ki sulariçilebiliyor. YIĞILCA ![]() Düzce’dençıkıp Akçakoca yönüne devam ederken sağ tarafta ayrılan yol, biziDüzce’nin bir başka ilçesi Yığılca’ya götürüyor. Fakat ilçe merkezindenönce, bizi şaşırtıcı olduğu kadar hayranlık uyandıran, gözümüzü,gönlümüzü açan güzellikte bir doğa harikası Hasanlar Barajı su toplamahavzası karşılıyor. Göze sığmayan büyüklükte ve güzellikte ki göl, herkıvrımından, her yüksekliğinden değişik manzaralar, pastoral lezzetlersergiliyor. Göle paralel devam eden kaliteli yol, ara sıra göl kıyısınadek iniş müsaadesi verirken bazı ailelerin bu imkânı değerlendirerekkıyıda piknik yaptıkları görülüyor. Her yıl düzenlenen yelken yarışlarıbir yana, Hasanlar baraj gölü zengin balık kaynakları ile amatör oltabalıkçılığı için uygun sahilleri ile de dikkat çekiyor. Barajınbitimine doğru en uzak köşesinde yemyeşil tepelerden yürüyerek veyaaracınızla balık tutacağınız kıyıya kadar iniyor, kimseye bir kuruşödemeden balıkları tutuyor, ruhunuzu dinlendiriyorsunuz. Baraj gölününyüzeyine düşen yansımalara ve gün batımında asil ışıklarla yıkananmanzarayı seyretmeye doyum olmuyor. Sarıkaya Mağarası
Yığılcaİlçesindedir,Sarıkaya Mağarası Batı Karadeniz bölgesinin en büyükmağarasıdır,içinde şeleler vardır, birinci derecede doğal sit alanıdır.Genişliği 80 m. Boyu 75 m. tavan yüksekliği 15-40 metreler arasındadeğişmektedir. Giriş bölümündeki salonun içi damlataşlarlakaplıdır.Turizme açılması çalışmaları Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzcedevam etmektedir. Turizme açıldığında yörenin kalkınmasında çok büyükönem arz edecektir.
Saklıkent,Değirmenaltı,Çıraköprü Şelaleleri
Yukardaadı geçen 3 şelalemiz Yığılca ilçesi içindedir. Saklıkent şelalesiDüzce merkeze 40 km. uzaklıkta,adından da anlaşılacağı gibi ormaniçinde saklı iken yeni keşfedilen bir şelaledir.Yedigöller yolgüzergahındadır.Yğılcaya 5 km. uzaklıktadır. Yanında yeme,içme içinuygun alabalık tesisleri mevcuttur. Hasanlar Baraj Gölü
Düzce-Yığılcayolunun 14.km’sinde Konuralp ve Yığılca ilçesi arasında yer alır. Düzceovasını sulama amacıyla Küçük Melen üzerine inşa edilmiştir. Bazıdüzenlemelerin yapılmasıyla gölü; su sporları (yelken, kürek, gölbisikleti) ve günübirlik taleplere yönelik olarak değerlendirmekmümkündür. Gölün çevresi D.S.İ.’nin mülkiyetindedir. KAYNAŞLI
İstanbul-Ankarayolu üzerinde, Bolu Dağı’nın Düzce Ovası’yla birleştiği boğazdakurulmuş olan Kaynaşlı’nın tam ortasından D-100 karayolu, kuzeyinden deAnadolu otobanı geçiyor. Aralık 1999 tarihinde Düzce’yebağlanan Kaynaşlı’nın ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayalı. Yıllıkortalama 50.000 tonu bulan fındık üretimi ilçe ekonomisine önemlikatkıda bulunuyor Topuk Yaylası
Kaynaşlıilçesi Bıçkıyani Köyü mevkiinde olan Topuk Yaylası D-100 karayoluna 10km. mesafededir.Topuk Yaylası Göleti geniş platoları ile bir bütünlükoluşturur.Yaylada gençlik ve izcilik ve heryıl gelenekselolarak,Kaynaşlı kaymakamlığınca doğa yürüyüşleri düzenlenmekte,ayrıca yayla göletinde olta balıkçılığı yapılmaktadır. Kuru Göl
ÖnceÜç Köprü mevkiinden girerek Kuru Göl’e gidiyoruz. Düzce’den batıyadoğru eski E–100 den 10 km yol alıyor ;ibreli çam ağaçları arasındaaçılmış toprak yoldan içi sazlarla kaplı göle geliyoruz. Çevrede uygunortamlarda geyik, karaca, tilki, domuz, ayı, çakal, sincapgörülebileceğini ekliyorlar. İki saatlik bir yolculuk sonrası, devmetropol İstanbul’dan gelenler için böylesine farklı bir ortamgerçekten etkileyici olabiliyor. Ve bir anda kendinizi gölün kıyısındabuluveriyorsunuz. Düzce Valiliği- Kaynaşlı Kaymakamlığı- Off-road ilTemsilciliği ile Kuru göl ve çevresinde yapılan Off-Road yarışlarıilimizin tanıtılmasında çok büyük katkısı olmuştur ve safari gruplarıiçinde ilk adım olmuştur NASIL GİDİLİR?
İstanbulveya Ankara gibi kentlerden özel araçla yola çıkanlar otoyoldanayrıldıktan sonra Kaynaşlı, Bakacak mevkiinden Topuk Yaylasına doğruönceleri asfalt sonra kullanılabilir toprak yol ile göletegelebilirler. Güzergâh otomobil ve motosikletlere olduğu kadar, 4x4safari turları için de aktivitelerin uygulanabileceği ideal özelliklertaşıyor. Not: Kaynaşlı - Bakacak'ta çıkıldığında Dipsizgöl - TopukYaylası ve Göleti - Kocayayla - Sinekli Yayla - Derdin Yaylaları -Torkul Göleti ve Yaylaları - Odayeri Yaylası - Şehirli Yayla - UnlukYayla - Yanık Yayla - Pürenli ve Balıklı Yaylalar - Kardüz Yaylasınakadar orman içi yaylalar zinciridir. SAMANDERE – ÇİÇEKYAYLA TREKKİNG PARKURU Neden:
• Çoğu insanın artık depremle hatırladığı yerlerden Düzce’nin nasıl güzellikler sakladığını görmek için. • Bazılarını göremeseniz de Samandere Şelalesi’nin keyfini çıkarmak için. • Kaynak suları ile tanışmak. • Orman içinde ormanın sesini ve serinliğini hissederek keyifli bir yürüyüş için • Düzenlenmiş piknik alanında, güzel bir mola • Şelalenin karşısında alabalık yemek için...Nasıl: Düzce’yevardığınızda, şehir merkezinde gün içinde ihtiyacınız olacak şeyleriçin bir alışveriş yapmanızda fayda var. Belediye binasınınbitişiğindeki itfaiyenin sağından ilerlenip mezarlık geçilince yoladevam. Buradan 26 km. sonra şelalenin önündesiniz. Bolu üzerinden degidilebilir. Özel ve önemli:
DoğrudanSamandere’ye gidenler bu güzel dereyi ve şelaleyi görüp, piknik yaparakya da alabalık yiyerek güzel bir gün geçirebilirler. Ama çevrede doğayürüyüşüne çıkmayı denemesinler, rehbersiz yürünemez.!!! Diğer biryöntem ise Abant üzerinden beş saatlik bir yürüyüşle Samandere’yeulaşmak. Bunun için de seyahat acentalarının düzenlediği turlarakatılmak gerekiyor. Kendi başına yapılacak bir yürüyüş değil.!!! Sugetirmeyin. Kaynak suyuyla beslenen bir çeşme var. Küçük bir ücretlegirilen piknik alanında masalardan yararlanabilirsiniz. Tuvalet de var.Piknik için hazırlıklı gelmediyseniz şelale girişinin 100 m. ötesindeiki kır lokantası var. Havuzlarda bekletilen canlı alabalığın ızgara,tava veya fırında hazırlanmışını salata ve ekmek eşliğindeyiyebilirsiniz. (Alabalık yağsız olduğundan ızgarasını tercih etmeyin,deriz.)
Kamp izni için:
Düzce Orman İşletmesi Milli Parklar Mühendisliği’ne başvurmanız gerekiyor. Odayeri – Torkul Trekking Parkuru 1500 metre yükseklikte bir göl ! Neden:
1400– 1500 m.lerde yürümek. Dağın tepesinde kucak açan ıssız göl. Müthişpanoramik bir manzara. Göknar ve kayın ormanları içinde yürümek. Kampkurmaya uygun. Nasıl Gidilir:
Önce Düzce’ye,oradan da Beyköy’ün güneyinde Dolay köyüne ulaşılıyor. Dolay köyündenyükseklere doğru tırmanılıp yaylalara ulaşılıyor. Ne Zaman: Özellikleyazın uygun. Hem ulaşımı zor hem de oldukça yüksek olduğu için kışınprofesyonel trekkingciler dışında pek tavsiye etmiyoruz. 1500 m.yekadar yükseklerde olacaksınız. Giyiminiz kuşamınız buna uygun olsun.Acentanızdan ayrıntılı bilgi alın, size hava sıcaklığının kaç dereceyekadar düşeceğini söylerler. Düzce Beyköy’üngüneyinde kalan Dolay köyünden çıkılan 1400 – 1500 m. yükseklikteki buyaylalar bölgesinde yürüyüş parkuru bazen çayırlık alanlarda, daha çokda Göknar, kayın ormanları içinde uzayıp gidiyor. Ulaşımı oldukça zorolduğu için çok sık gidilen bir bölge değil. Ama gidenler özellikleTorkul yaylasından görünen müthiş panoramik manzaraya hayrankalıyorlar. Torkul ile Odayeri yaylaları arasında bir de göl sürprizivar. Dağların tepelerinde bir küçük göl hoş bir şey doğrusu.Ormangülünün de çok görüldüğü yaylalar özellikle kampçıların tercihettiği bir yöre. Çok uygun kamp alanları var. Kumanyanıza ya da dönüşteevinize bir lezzet katmak isterseniz Beyköy’den yörenin Çerkez ve Abazapeynirlerini alabilirsiniz. Turlar zaten Beyköy’de alışveriş molasıverirler.
Düzce`nin güneydoğusunda, SamandereKöyü sınırları içinde bulunan Samandere Şelalesi şehir merkezine 26 km.mesafede yer alıyor. Doğal oluşum özellikleri nedeniyle Milli ParklarKanunu gereğince, Orman Bakanlığı tarafından "Tabiat Anıtı" olaraktescil edilen Samandere Şelalesi’nin bulunduğu 500 m.lik dere boyunca,anıt ağaçlar, üç şelale ile bir de Cadı Kazanı adı verilen derin birbölüm bulunuyor.
Derdin Kaplıcası
Düzce’nin16 km güneydoğusunda olumlu çevre koşullarına sahip bir vadidedir.Kaynakların çevresi özel idareye aittir. Yörede yol, su şebekesi veelektrik vardır. Kaynağın debisi 2lt/sn, sıcaklığı 32 C dir.Kaynaklarda otel – lokanta- hamam gibi tesisler yoktur. Kaplıcanınmide,bağırsak,şeker.cilt.kalp ve safra kesesi hastalıklarına iyigeldiği söylenmektedir.İl ekonomisine önemli katkı sağlayacak durumdakibu potansiyel kaynağın iç ve dış turizme yönelik olarakdeğerlendirilmesi gerekmektedir.
Şimşirlik Kamp Kavran Turizmi
Düzce’ye18 km uzaklıkta Bey köy’den Uğur Suyu ve Saman dere suyu üzerindenSaman dere Şelalesi Tabiat Anıtına ve oradan da; orman içindenyaylalardan Abant’a giden yol üzerinde her türlü hizmet imkânlarıvardır. İki dereden gelen suyun birleştiği yerde anıt ağaçlarınaltında, hamakta kitabınızı okurken, dere sularının doğal coşkusunu dayaşarken, yıkanabilir, gezebilir, yürüyüş ve spor yapabilirsiniz.Bisikletinizle de rahatça dolaşabilirsiniz. Orman dokusu ve Köyyolları, su dereleri arasındadır. Aydınpınar Kaplanoğlu Bungolow Evleri ve Alabalık Tesisleri Karavan Turizmi:
DoğalKöy ortamında Alabalık Tesislerinde, Karavanınızla tatil imkânıbulurken; birbirinden güzel peş peşe 1 km üzerinde 4 ayrı şelaleyigörebilirsiniz. Bu Şelaleler hemen Köy bitimi ve orman içinde Mayıstagelirseniz dağ çileği, Ağustos – Eylül’de gelirseniz böğürtlen, Kasımdagelirseniz kestane, Haziran – Temmuzda gelirseniz Şelale suyundayıkanırken, fındık ve meyve ürünlerini toplayabilir yürüyüşyapabilirsiniz. Düzce’ye 10 km uzaklıkta Aydın pınar Köyü Düzce’ninsosyal ve kültürel yönünden alt yapısını tamamlayan bir köydür.
Aydınpınar Şelaleleri
Düzceşehir merkezine 10 km mesafededir. Aydınpınar Köyü sınırlarıiçindedir.Gerekli tanıtımın yapılarak İl Turizmine kazandırılmasıgerekir. Yaklaşık 1 km üzerinde bulunan ayrı ayrı 4 şelale mevcuttur.Şehre ve beldeye yakınlığı ile doğa harikasıdır. Tamamen doğaldır. Doğayürüyüşleri için uygundur.
YAYLA TURİZMİ
Biribirinden güzel yaylalarıda yayla tırizmi,gençlik turizmi,doğa turizmi,eko turizmi,kamp ve safari turizmi yapılabilir. Topuk Yaylası ve Göleti: Sakarca Yaylası. Doruk(Sinekli) Yaylası Kocayayla Şehirliyayla Odayeri Yaylası Torkul Göleti Yaylası Püren, Balıklı Yaylaları Kardüz Yaylası ŞELALE TURİZMİ
Düzceili su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Su kaynakları kendibölgemizden doğar, kendi bölgemizde Karadeniz’e dökülür. Bu kaynaklarınorman içinde birbirinden güzel şelaleler mevcuttur. GüzeldereŞelalelisi bunlardan biridir. En yüksekten akanıdır. (130m)
Samandere Şelaleri (Tabiat Anıtı)
Aydınpınar Şelaleleri
Aktaş Şelalesi. Sarıkaya Şelalesi. Saklıkent Şelaleri. Değirmenaltı Köyü Şelalesi Çıraköprü Şelalesi GÖL TURİZMİ
Alternatif Göl Turizmi, Sportif Su Sporları, olta balıkçığı, kamp, karavan, piknik ve mesire turizmine yönelik göl ve göletler.
Kurugöl
Topuk Yaylası Göleti Efteni Gölü Hasanlar Baraj Gölü Karagöl Torkul Yaylası Göleti Dipsizgöl MAĞARA TURİZMİ
Düzcemağara yönünden oldukça zengindir.Yığılca’daSarıkaya,Gökçeağaç,Aksu,Çamlı,Yağcılar Mağarası, bunlardan en büyüğüSarıkaya Mağarası; Akçakoca’da Fakıllı Mağarası,Yeni MahalleMağarası,Konuralp’de Avuçiçi ve Kurtsuyu Mağaraları bulunmaktadır.
KANO VE RAFTİNG TURİZMİ
Cumayeriilçemiz, Dokuzdeğirmen köyünde; Büyük Melen’de Şubat-Haziran aylarındaprofesyonelce rafting ve kano yapılmaktadır. Gençlik ve Spor GenelMüdürlüğünce pilot bölge seçilmiştir.Şubat ve Mayıs aylarındaözelliklede Nisan ve Mayıs aylarında yoğun bir şekilde rafting ve kanoyapılmaktadır. 13 kilometre parkuru ve alt yapısımevcuttur.Valiliğimizce de Cumayeri Dokuzdeğirmen’de gerekli tesisleryapılmıştır. KIŞ TURİZMİ
Gölyaka ilçemize 28kmuzaklıktaki Kardüz Yaylası, Kış Sporları için uygundur. Gençlik ve SporGenel Müdürlüğünce etüdü yapılmıştır. Bakanlığımıza raporları 2007itibariyle bildirilmiştir.Kardüz Yaylasında orman kadastro çalışmasıtamamlandıktan sonra, bakanlığımız kış turizmi için çalışmalarbaşlatacaktır.2003 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ileyaptığımız çalışmalarda uygunluk raporlarımızda mevcuttur. Yazın yayla,çim kayağı turizmi ve kışın kış sporları için uygundur. GOLF TURİZMİ
GölyakaKültür Parkı Sayın Bakanımızın 14.09.2005 Düzce ziyareti sırasındabizzat Gölyaka Kültür Parkını yerinde inceleyip talimatını verdiği Golfsahamız Bakanlığımız ve Valiliğimizce alt yapı çalışmalarıtamamlandı..Gölyaka Kültür park’taki 790m2 lik saha 30.06.2007 tarih ve26568 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ve Bakanlar Kurulunun2007/ 12286 sayılı kararı ile turizm merkezi ilan edilmiştir. |
|||
|
02-02-2009, 04:08 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Düzce'yi Tanıyalım
GÜZELDERE
![]() ![]() ![]() EFTENİ GÖLÜ ![]() ![]() ![]() ![]() ÇEŞİTLİ RESİMLER ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DÜZCE CUMAYERİ RAFTİNG ![]() ASAR DERESİ ![]() ODAYERİ YAYLASI
|
|||
|
02-02-2009, 04:23 PM
(Bu Mesaj 02-02-2009 04:52 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Çağrı.)
|
|||
|
|||
| Bizden Kareler... | |||
|
02-02-2009, 04:38 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'de Depremler
17 Ağustos Depremi
17 Ağustos 1999 günü saat 03.02'de meydana gelen veBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmitGölcük olarak açıklanan 7.4 şiddetindeki deprem bölgemizde de derinyaralar açtı. Marmara depremi olarak da anılan deprem özellikle İzmit,Adapazarı, Yalova ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir'in bir kısmı ileDüzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve malkaybına neden oldu.
17 Ağustos deprem felaketinde bölgemizde en fazlacan ve mal kaybı Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Gümüşova ve Çilimliilçelerinde meydana geldi. Toplam 270 kişinin hayatını kaybettiğidepremde 685 kişi enkaz altından kurtarıldı. 1.157 kişi de yaralanarakçeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
Evleriyıkılan ve hasar görenler için Düzce'nin çeşitli kesimlerindeçadırkentler kuruldu. Kısa süre sonra depremzede ailelerin geçiciolarak barınması için prefabrike konutların yapımına da hemen geçildi.Biten konutların hak sahiplerine dağıtımı da kura ile gerçekleştirildi.Bu arada kesin hasar tespit raporuna göre konutu yıkık ve orta hasarlıolanlara mal sahibi ya da kiracı olduğuna bakılmaksızın ayda 100 milyonlira olmak üzere bir yıl süreyle geçici olarak barınma yardımı yapıldı.
12 Kasım Depremi 17Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüzdepremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya tarihinde görülmemişbir şekilde ikinci bir deprem meydana geldi: 12 Kasım 1999...Bu kezdepremin merkez üssü Düzce'ydi...Saatler 18.57'yi gösterdiğinde, Düzcekuvvetli bir darbe ile sarsıldı ve yıkıldı. Bu kez 17 Ağustosdepreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adetayerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan deprem, Kaynaşlı'yı da yerle birederken, Bolu'nun da bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu.
12 Kasım depreminde Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka,Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca'da toplam 782 kişi hayatını kaybederken2.678 kişi de yaralandı. 17 Ağustos depremi ile kurulançadırkentler bu kez daha yaygın olarak kurulmaya başlandı. Başta TürkSilahlı Kuvvetleri olmak üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarıtarafından ilk anda hemen hemen her mahallede, her geniş alandaçadırkentler oluşturuldu. Yine 17 Ağustos depremi ile inşaasınabaşlanan ve kalıcı konutlara geçinceye kadar depremzedelerinyaşamlarının rahat sürdürmelerini sağlamak amacıyla prefabrikekonutların yapımına hız verildi ve sayıları arttırıldı. Depremin hemenerkesi günü başta Kızılay olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıile özel bazı kuruluşlar tarafından sıcak yemek verilmeye başlandı.Depremzedelerin giyim ve kuşamları için LDKM (Lojistik Destek veKoordinasyon Merkezi) aracılığı ile istisnasız tüm depremzedelere hertürlü giyecekleri birkaç kez ihtiyaçlarında ötesinde dağıtım yapıldı.Depremzedelerin kışı sıcak bir ortamda geçirmeleri için katalitik veelektrikli ısıtıcılar dağıtılıp, tüm kış boyunca her ay 4 tüp verildi.Yine bir yıl boyunca depremde evini kaybeden ve orta hasarlı olanlaraayda 100 Milyon TL. olmak üzere ödeme yapıldı. Konutları orta ve azhasarlı olanlara onarım yardımı yapıldı. Kalıcı konutlar içinseçilen alan İlimiz merkezinin kuzeydoğusunda olup, merkeze yaklaşık 6km. mesafede Nalbantoğlu ve Sallar köyleri arasında 329 hektarlık biralandır. BAŞLIKLARLA 12 KASIM DEPREMİ 12 Kasım 1999 Düzce Depremi, Düzce fayının hareketi sonucu oluşmuştur. 73km. uzunluğunda olan bu fayın 30 km.lik batı bölümü 17 Ağustos 1999depreminde kırılmış bulunuyordu. 12 Kasım 1999 depremi ise fayın 43 km.uzunluğundaki doğu bölümünün kırılması sonucunda oluşmuştur. Budeprem, 17 Ağustos 1999 depremine neden olan KAF'ın kuzey kolunuoluşturan fayların en doğusunda bulunan segmenti üzerindegerçekleşmiştir. 12 kasım 1999 depremi, 17 Ağustos 1999'daki kırılmaların Düzce fayının doğu bölümünü tetiklemesi sonucu gelişmiştir. Depremkırığının doğu bölümünü sağ yönlü doğrultu atımlı, Efteni gölü bölümüise oblik faylanma mekanizmasını yansıtır. Kırık üzerinde ölçülebilenmaksimum sağ yönlü yer değiştirme 410+/- cm., eğim atım ise 300 cm.dolayındadır. MTA-Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan 17Ağustos 1999 Depremi sonrası Düzce Alternatif Yerleşim AlanlarınınJeolojik İncelemesi" adlı raporda, Adapazarı-Düzce arasında depremriski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek arasındadeprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendekfayı öngörülmüştü. 12 Kasım 1999 depremi ile Düzce fayındaki beklentigerçekleşmemiştir. En fazla can kaybı ve yapısal hasar, depremkırığı üzerinde bulunan yerleşmeler ile Düzce kentinde meydanagelmiştir. Gölyaka-Kaynaşlı hattındaki yapı hasarlarının çoğunluğu,deprem fayının parçalaması sonucunda, Düzce kentindeki hasar ise zayıfzemin özelliklerine bağlı olarak gerçekleşmiştir. Ulaşım alt yapısında da deprem kırığına ve heyelanlara bağlı olarak çeşitli deformazyonlar gelişmiştir. Bölgedegeniş bir alanda yapılan ölçümler, suların ekoloji, direkt temasolmadığına göstermektedir. CH4 gazının devamlılığı bulunmamaktadır vekonsantrasyonu giderek düşmektedir. Depremin Büyüklüğü : 7.2 Enlem-Boylam : 40.768 Kuzey-31.148 Doğu Odak Derinliği (h) : 14 km. Faylanma Mekanizması : 1. Düzlem : 276/59/-167 2. Düzlem : 179/79/-32 Yüzey Kırığı : karada gözlenen 45-50 km. Maksimum Yanal Atım : 1)-4.20 m. Düzce fayı doğu ucunda 2)-5.40 m. Düzce güneyi 3)-Batı ucunda, sağ yönlü yanal atım miktarı: 3 m. 4)-Eğim-yönlü düşey atım: 2.5 m. 5)-Doğu ucunda: sağ yönlü yanal atım miktarı:4.20m. |
|||
|
02-02-2009, 04:41 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Akçakoca
Akçakoca,Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nün en batısınde yar alanve doğudan Zonguldak İli’nin Alaplı İlçesi, Batıdan Sakaryı İli’ninKocaali İlçesi, güneyden Düzce İli’nin Yığılca ve Cumayeri İlçeleriKuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 463kilometrekaredir.
Tarihi
Akçakoca ve çevresinden tarihi hakkındakesin bilgi ve belgeler olmamakla birlikte bölgede yapılan kazılarsonucunda elde edilen bir takım eşyanın M.Ö. 1220 yıllarında Trakyayolu ile Anadolu’ya geçen Trak Kabilelerine ait olduğu tahminedilmektedir. Roma ve Bizans dönemlerindeDİAPOLİS adıyla önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak tanının ve13. asırda Cenevizlilerin eline geçen bölge, Osmanlı Beyliği döneminde1323 yılında Orhan Gazi’nin Lalası ve Akıncı Beylerden AKÇAKOCA BEYtarafından fethedilerek Türklerin eline geçmiş ve günümüze kadarkesintisiz Türk Egemenliği altında kalmıştır.
1962yılına kadar Bolu Sancak Beyliği’ne bağlı bir Voyvodalık ve 1934 yılınakadar da AKÇAŞEHİR adıyla nahiye olan bölge, 1934 yılında da isimdeğişikliği yapılarak bölgenin Fatihi AKÇAKOCA BEY’in adını alarakAKÇAKOCA ilçesi olmuştur. Aralık 1999 tarihinde Düzce’nin il olmasınedeniyle Akçakoca ilçesi Düzce iline bağlanmıştır.
Coğrafi Yapı
Akçakocailçesinin sınırları içinde kalan alan, genel de kuzeyden güneye vebatıdan doğuya doğru yükselen bir özellik taşımakta olup kayda değer enönemli yükseltiler güneyde Kaplandere ve Orhan Dağları, doğuda iseKızıltepe (1.486 m)’dir. İlçe dahilindeki en büyük akarsu Melen Çayıolup bu çay aynı zamanda Sakarya ile mevcut idari sınırı teşkiletmektedir. Çayağazı, Hiciz, Orhan ve Değirmenağzı dereleri diğerönemli akarsuları teşkil etmektedir. İlçenin sahil uzunluğu 35 km’dirve sahil geniş ve uzun haliyle tabii bir plaj halindedir. Ilıman denizikliminin hakim olduğu ilçe, iklim özellikleri bakımından Karadeniz veMarmara Bölgesi arasında bir geçiş niteliğindedir. Yıllık yağışortalaması 990 mm olup en sıcak ay ortalaması (Temmuz) 23 derece, ensoğuk ay ortalaması (Ocak) 5 derecedir. İlçenin hakim rüzgarı poyrazdır. Nüfus
İlçeve çevresinin nüfusu 93 Harbi ve 1917 Bolşevik İhtilalinden sonra KuzeyKafkasya ve Doğu Karadeniz yörelerinden göçenlerin yerleşmesiyleartmıştır. 30 Kasım 1997 Genel Nüfus Tespitine göre ilçe nüfusu36.972’dir. Merkez nüfus 19.604, köy nüfusu ise 17.368’dir. İlçedekilometrekare başına 81 kişi düşmektedir. Sahil kesiminde ise bu oran90 kişi civarına yükselmektedir. Eğitim
Akçakocailçesinde 7’si merkezde, 12’si köylerde olmak üzere 19 İlköğretim okulubulunmaktadır. Bu okullarda 4.986 öğrenci eğitim görmektedir.İlköğretim alanında 205 öğretmen görev yapmaktadır. Orta Öğretim de iseMerkezde 1 Lise, 1 Ticaret Meslek Lisesi, 1 Endüstri Meslek Lisesi, 1Kız Meslek Lisesi, 1 İmam Hatip Lisesi ve 1 Pratik Kız Sanat Okulubulunmaktadır. İlçede ortaöğretim alanında 1.015 öğrenci 75 öğretmenleöğrenimlerine devam etmektedir. Akçakoca’da Abant İzzet BaysalÜniversitesi’ne bağlı 4 yıllık Akçakoca Turizm işletmeciliği veOtelcilik Yüksek Okulu ve 2 yıllık Akçakoca İşletmecilik Yüksek Okulubulunmaktadır. Burada toplam öğrenci sayısı ise 500’dür. Akçakoca halkEğitim Merkezi tarafından 1999-2000 sezonunda Giyim, Bilgisayar, MakineNakışı, el Sanatları ve Saz olmak üzere muhtelif konularda kurslaraçılmıştır. Burada 132 öğrenci eğitim görmektedir. Akçakoca ilçesinde 1Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Kütüphanenin kitap sayısı ise 8.873’dür. Spor İlçede2.000 kişilik çim menşeli tribünlü 1 futbol stadyumu, 250 kişilik 1kapalı spor salonu mevcut olup, Aktaş, Kınık köylerindevoleybol/basketbol sahası, Çayağzı, Uğurlu, Kurukavak, Ortanca veMelenağzı köylerinde futbol sahaları mevcuttur. Sağlık
Akçakoca’da50 yatıklı 1 Devlet Hastanesi, 2’si Merkezde 4’ü de Köylerde olmaküzere 6 Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Sağlık Ocakları şunlardır: 1 NoluMerkez Sağlık Ocağı, 2 Nolu Merkez Sağlık Ocağı, Beyören Sağlık Ocağı,Uğurlu Sağlık Ocağı, Melenağzı Sağlık Ocağı ve Kurukavak Sağlık Ocağı.Sağlık ocaklarına bağlık 11 köyde de sağlık evleri mevcuttur. Depremdensonra 50 yataklı devlet hastanesi orta hasarlı hale geldiğinden sadeceSağlık Merkezi binası faaliyette olup yatak sayısı 25’tir.Akçakocailçesinde 100 yataklı Devlet Hastanesi inşaatı yapımına başlanmış,inşaatın %90’ı tamamlanmıştır. Ekonomi
Akçakoca halkının genelekonomik faaliyetleri ve ana geçim kaynakları tarım (özellikle fındıktarımı), tavukçuluk ve balıkçılıktır. Tarım
Akçakoca’datarımsal faaliyetler açısından fındık üretimi %95 gibi bir oranasahiptir. Arazinin engebeli oluşu nedeniyle diğer tarımsal ürünleryetiştiriciliği oldukça düşüktür. 1999 yılı itibariyle bölgede fındıküretimi 14 bin tondur. İlçede son yıllar itibariyle yapılanmeteorolojik rasat çalışmaları baz alındığından sera ve örtü altıyetiştiriciliği için uygun değerler arasında iklimin hüküm sürdüğügözlenmiş, demostrasyon niteliğinde başlayan örtü altı yetiştiriciliğibugün için bir gelir kaynağı şekline dönüşmüştür. İlçede fındıküretimine alternatif ürün çalışmaları doğrultusunda ceviz bahçesikonusuna ağırlık verilmiştir. Ceviz üretimi teşvik edilmektedir.Akçakoca’da son yıllarda kiwi üretimi de önemli bir hale gelmiştir. Buyönde çalışmalar sürdürülmektedir. Hayvancılık
Akçakoca’da7.750 civarında büyükbaş hayvan bulunmaktadır. İlçede 180 civarındakümes ve broiler ve 2.000 civarında fenni kovan bulunmaktadır. Yıllıkpiliç üretimi 7.500.000 adettir. Yıllık beyaz et üretimi ise 15.5000tondur. Akçakoca’da 150 civarında teskereli balıkçı ve 60 civarındaruhsatlı tekne mevcuttur. Ormancılık
İlçede16.953 hektar ormanlık saha vardır. Tamamen yapraklı ağaçlardanmüteşekkil orman varlığı ise yaklaşık 2.500.000 metreküptür.Ormanlardan yılda yaklaşık 7.500 metreküp yapacak ve yaklaşık 500 steryakacak üretimi gerçekleştirilmektedir. Ticaret
İlçeninulaşım durumu özelliği ve halkın geleneksel alışkanlıkları nedeniylebağlı köylerden doğuda kalanlar Alaplı ve Ereğli ilçeleri ile,güneydeki köyler Düzce İli ile batıda kalan köyler ise Karasu veAdapazarı ile ticari ilişkilerini sürdürdüklerinden ve özellikle defındık üretiminin az emek ve işçilik gerektirmesine rağmen yüksek gelirgetirmesi nedeniyle ilçede ticari hayat yeterince gelişmemiştir. Anaüretim fındık olduğundan mevsiminde fındık ticareti ve Haziran-Eylüldönemlerinde de turizm girdileri ile nakliyecilik ilçe ticaretinihareketlendirmektedir. Akçakoca’da 2’si devlet bankası olmak üzere 3adet banka şubesi mevcuttur. Sanayi
Akçakocailçesinde sanayi yeterince gelişmemiştir. Ancak son yıllarda bu yöndegelişmeler gözlenmektedir. İlçede Fındık Tarım Satış KooperatifleriBirliği’ne ait 222 ton/yıl kapasiteli 1 adet Fındık Kırma Fabrikasımevcuttur. Ayrıca Has iş Hasan İşleyen Fındık Koza Makinesi Saç İmalatıve Yılmaz Yem Hayvansal Ürünler Sanayi tesisi mevcuttur. Bunun yanındaEreğli Demir Çelik Tesisi ürünlerini işleyen Sevil Demir Çelik Sanayi,Sevil Boru Profil Sanayi, Ağır Haddecilik Makine Sanayi, Çınar BoruProfil Sanayi ve Ümran Spiral Kaynaklı Boru Sanayi olmak üzere 6 adettesis faaliyet göstermektedir. Turizm
Akçakocailçesi ekonomisinde turizm faaliyetleri önemli bir yer tutar. Yazaylarında ortalama 150.000 civarında yerli turist ilçeye gelmektedir.İlçenin 35 km uzunluğundaki kıyı şeridinde yer alan geniş ve kalitelikumsalı, berrak ve temiz denizi, Ceneviz Kalesi, Fakıllı Mağarası vehepsinden önemlisi halkının candan ve sıcak oluşu şehri aranan merkezhaline getirmektedir. İlçede ev pansiyonculuğunda yatak kapasitesi1.500 civarındadır. Kampinglerde çadır, karavan, motor karavanlarıylagelenlere yönelik 2.000 kişilik konaklama kapasitesi bulunmaktadır.Akçakoca’da 331’i Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli, 850 kadarı damahalli idarelerden ruhsatlı toplam 1.181 resmi yatak kapasitesibulunmaktadır. Özel sektöre ait 150 yatak kapasiteli 4 yıldızlıAkçakoca Otel, 140 yatak kapasiteli 3 yıldızlı Diapolis Otel, 69 yatıkkapasiteli Katyun Otel, 70 yatak kapasiteli Koçan Otel’, 60 yatakkapasiteli Yılmaz Otel ve 40 yatak kapasiteli Mesen Otel bulunmaktadır. İdari Yapı
Akçakoca’nın8 mahallesi ve 43 köyü vardır. İlçe nüfus mozaiğinin karışık olmasıtoplu köy yerleşimine imkan vermediğinden dağınık yerleşim hakimözelliktedir. Akçakoca’nın Köyleri Akkaya,Deredibi, Hemşin, Melenağzı, Aktaş, Dereköy, Kalkın, Nazımbey,Altınçay, Dilaver, Karatavuk, Ortanca, Arabacı, Doğancılar, Kepenç,Paşalar, Balatlı, Döngelli, Kınık, Sarıyayla, Bayhanlı, Edilli,Kirazlı, Subaşı, Beyören, Esmahanım, Koçar, Tahirli, Çayağzı, Fakıllı,Koçullu, Tepeköy, Çiçekpınar, Göktepe, Küpler, Uğurlu, Dadalı,Hasançavuş, Kurugöl, Yenice, Davutağa, Kurukavak, Yeşilköy
|
|||
|
02-02-2009, 04:43 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Çilimli
Çilimli Batı Karadeniz Bölgesinde yer almakta olup, doğusunda ve güneyindeDüzce ili, batısında Cumayeri ilçesi ve kuzeyinde Akçakoca ilçesibulunmaktadır. Tarih Moğol istilası ile çöken SelçukluDevleti’nden sonra Anadolu’da 26 Türk Beyliği kurulmuştur. Bubeyliklerden biri olan ve Söğüt yöresinde bulunan Osmanlı BeyliğiBizanslılarla sınırdaştı. Bu Beylik zamanla sınırlarını aşaraktopraklarını genişletmeye başladı. Osman Gazi’den sonra yerine geçenoğlu Orhan Gazi’nin Komutanlarından Konuralp Bey, Bizans tekfurları ileyaptığı savaşlar sonunda Konuralp ve çevresindeki Çilimli’yi TürkHakimiyeti altına almıştır. Osmanlı Bizans döneminde Gümüşova’daçıkarılan madenlerin işlendiği ve zamanın darphanesi olduğu adının daburadan geldiği, “Çil’mi” sözcüğünün zamanla “Çilimli” olarakdeğişikliğe uğradığı halk arasında yaygın olarak söylenmektedir. 1869yılına kadar Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı Göynük Kasabasınabağlı bir köy olan Çilimli, Düzce’nin kaza olmasından sonra Düzce’yebağlanmıştır. 1957 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. Çilimli 1958yılında nahiye olmuş 1990 yılında da ilçe olmuştur. Çilimli, Aralık1999 tarihinde Düzce’nin il olması nedeniyle Düzce’ye bağlanmıştır. Coğrafi Yapı Çilimli’nindeniz seviyesinden yüksekliği 120 metredir. Kuzeye doğru gidildikçerakım yükselmekte yer yer 600-700 metreyi bulabilmektedir. İlçeninyüzölçümü 7.022 hektardır. Şehir merkezinden güneye doğru inildikçearazi ova şeklindedir. Kaplandere dağlarından doğan Bıçkı Deresi veBayramali Derisi’nin birleşmesiyle meydana gelen Akdere Suyu ilçemerkezinden geçmektedir. Çilimli 1. derece deprem kuşağıüzerindedir. İlçenin yıllık sıcaklık ortalaması 13.7 derecedir.Ortalama yağış miktarı ise metrekareye 845 kg.dir. İlçe bol yağışlı venemli bir iklim karakteri taşımaktadır. Özellikle kış aylarında DüzceOvası’nda görülen sis tabakasına Çilimli ve civarında rastalınmamaktabu 8nedenle yerleşim alanı olarak ideal bir konumdadır. Nüfus Çilimliilçe olması ile birlikte yapılaşmada kısmende olsa bir hareketlilikgözlenmiş, ancak ilçenin konumu büyük yerleşim merkezleriningüzergahında bulunmayışı, Düzce’ye yakın oluşu ve halkın çoğunluğununDüzce ile irtibatı olması nedeniyle nüfus oranında bir azalmagözlenmektedir. En son 1997 yılında yapılan Genel Nüfus sayımına göreilçenin toplam nüfusu 14.871’dir. Köylerde yaşayanların sayısı 10.910,şehirde yaşayanların sayısı ise 3.961’dir. Eğitim Çilimli’de1 adet Çok Programlı Lise, 24 adet ilköğretim okulu bulunmaktadır. Builköğretim okullarından 14’ünde taşımalı eğitim yapılmaktadır.İlköğretimde 1.125 kız, 1.170 erkek öğrenci olmak üzere toplam 2.295öğrenci eğitim görmektedir. Lise’de ise toplam 54 öğrencibulunmaktadır. İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan Temel Giyimve Makine Nakışı kurslarına 30 öğrenci devam etmektedir. İlçede okumayazma oranı %95’dir. Spor Çilimli’nin 1. Amatör Küme Ligindemücadelesini sürdürmekte olan 1 spor kulübü mevcuttur. İlçede 1 adetstadyum ve belediyeye ait 1 adet de halı saha bulunmaktadır. Sağlık Çilimli’de1’i Merkez’de olmak üzere Dikmeli ve Pırpır Sağlık Ocakları olmak üzere3 adet sağlık ocağı bulunmaktadır. Bu sağlık ocaklarına bağlı sağlıkevleri de halka sağlık hizmetlerini sunmaktadır. İlçe merkezinde 10yataklı sağlık merkezi tamamlanmıştır. Ekonomi İlçeninekonomisi genelde tarıma dayalıdır. Yörede başlıca fındık, mısır,tütün, şeker pancarı ve diğer sebze çeşitleri ile çeltiküretilmektedir. İlçe 7.022 hektar alana sahip olup, bu arazinin 2.219hektarı tarla arazisi, 3.816 hektarı bağ-bahçe arazisi, 195 hektarıçayır ve mera arazisi, 387 hektarı ormanlık, 215 hektarı tarımaelverişsiz alan ve 190 hektarı iskan alanıdır. İlçenin %54,34’ü fındıkve bağ-bahçe arazisidir. İlçenin 1999 fındık üretimi 4.500 tondur.İlçede 5.700 adet büyük baş, 500 adet küçük baş, 92.750 civarında dakanatlı hayvan bulunmaktadır. 1.200 adet fenni kovan mevcut olup yıllıkbal üretimi 32 tondur. 1999 yılında kırmızı et üretimi 105 tondur.İlçede özel sektöre ait 2 adet fındık kırma fabrikası bulunmaktadır.Bunun yanında 3K Kelebek Mobilya ve Dekorasyon Tesisleri’de ilçedefaaliyet göstermektedir. Ayrıca ilçede Düzkap Sunta Fabrikası, İtoKilit Fabrikası, Parrot Tekstil Fabrikası, Rotmans, Marlboro TütünFabrikası ve Karaüçler Gıda Sanayi A.Ş.’de ilçe ekonomisine büyükkatkılar sağlamaktadır. İlçede Ziraat Bankası’nın şubesi debulunmaktadır. İdari Durum Çilimli 1990 tarihinde Düzce’denayrılarak müstakil bir ilçe olmuştur. Aralık 1999 tarihinde deDüzce’nin il olmasıyla birlikte Çilimli, Düzce’ye bağlanmıştır. İlçemerkezinde bir belediye teşkilatı bulunmaktadır. İlçenin 3 mahallesi ve22 köyü vardır. Yerleşim yerleri birbirine yakın bir konumdadır. Çilimli'nin Köyleri: [TABLE][TR][TD] Alacamescit [/TD][TD]İshaklar [/TD][TD]Söğütlü [/TD][/TR][TR][TD]Arabacı [/TD][TD]Kafyayla [/TD][TD]Tepeköy [/TD][/TR][TR][TD]Bıçkıbaşı [/TD][TD]Karaçörtlen [/TD][TD]Topçular [/TD][/TR][TR][TD]Çalılık [/TD][TD]Kırkharman [/TD][TD]Yeniköy [/TD][/TR][TR][TD]Dikmeli [/TD][TD]Kirazarla [/TD][TD]Yenivakıf [/TD][/TR][TR][TD]Döngelli [/TD][TD]Kuşoğlu [/TD][TD]Yukarıkaraköy [/TD][/TR][TR][TD]Esenli [/TD][TD]Pırpır [/TD][TD] [/TD][/TR][TR][TD]Hızardere [/TD][TD]Sarımeşe [/TD][/TR][/TABLE] |
|||
|
02-02-2009, 04:44 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Cumayeri
Cumayeri1987 yılında Gümüşova beldesiyle birlikte birleşerek Cumaova adıaltında ilçe olmuştur. Cumayeri, 1993 tarihinde Gümüşova’dan ayrılmışve müstakil bir ilçe olmuştur. Cumayeri, Aralık 1999’da Düzce’nin ilolmasıyla birlikte Düzce’ye bağlanmıştır.
Konumu
Düzce’nin kuzeybatısında yer alan Cumayeriilçesi batıda Sakarya ili, Kuzeyde Akçakoca ilçesi, doğuda Çilimliilçesi ve güneyde Gümüşova ilçesiyle komşudur. Nüfus
[TABLE][TR][TD]1997 Genel Nüfus Sayımına göre ilçenin nüfusu 11.501’dir. İlçe Merkezinin nüfusu 6.719, köy nüfusu ise 4.982’dir. Coğrafi Yapı Cumayeri’ninyüzölçümü 10.011 hektardır. İlçe Batı Karadeniz dağlarının sahileparalel olarak uzanan şeridin hududunu teşkil etmektedir. İlçetopraklarının 5.619 hektarı fındık bahçeleri, 214 hektarı tarlaarazisi, 163 hektarı mera arazisi, 3.520’si ormanlık saha ve 200’üdebaşka arazileri teşkil eder. Buna göre %55’i meyvelik saha, %3’ü tarlaarazisi, %3’ü mera, %34’ü ormanlık, %2’si diğer ve %3’ü elverişsizarazidir. Ekonomi İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır.Arazi yapısının genellikle meyilli oluşu nedeniyle ilçe genelindefındık üretimi yoğunluktadır. İlçede yıllık fındık üretimi ortalama8.5000 tondur. Bunun yanında nispeten düz olan arazide mısır, tütün,buğday ve şekerpancarı üretimi yapılmaktadır.İlçede hayvancılık daönemli bir yere sahip olmakla birlikte istenilen düzeye ulaşamamıştır.Cumayeri’nde 3.351 adet sığır, 395 adet koyun, 8.520 adet kümeshayvanı, 260 adet de arı kovanı bulunmaktadır. Cuma günleri ilçedebüyük bir pazar kurulur. İlçe çevresinden gelen insanlarla Cuma günlerişehir en hareketli günün yaşar. Eğitim Cumayeri’nde 1 adetÇok Programlı Lise, 24 adet de ilköğretim okulu bulunmaktadır. Builköğretim okullarından bazılarında taşımalı eğitim uygulanmaktadır. Sağlık İlçeMerkezinde 1 adet Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Bu sağlık ocağı 20 köyehizmet vermektedir. Merkez Sağlık Ocağı’na bağlık Akpınar,Dokuzdeğirmen, Iğdır ve Ordulukaradere köylerinde de birer Sağlık Evibulunmaktadır. İdari Yapı Cumayeri’ne bağlı 5 mahalle ve 20 köy vardır. Cumayeri’nin Köyleri: Akpınar [/TD][TD]Harmankaya [/TD][TD]Subaşı [/TD][/TR][TR][TD]Avlıyan [/TD][TD]Iğdır [/TD][TD]Taşlık [/TD][/TR][TR][TD]Büyükmelen [/TD][TD]Kızılüzüm [/TD][TD]Üvezbeli [/TD][/TR][TR][TD]Çamlıpınar [/TD][TD]Mısırlık [/TD][TD]Yenitepe [/TD][/TR][TR][TD]Dokutdeğirmen [/TD][TD]Ordulukaradere [/TD][TD]Yeşiltepe [/TD][/TR][TR][TD]Esentepe [/TD][TD]Ören [/TD][TD]Yukarıavlıyan [/TD][/TR][TR][TD]Hamascık [/TD][TD]Sırtpınar [/TD][/TR][/TABLE] |
|||
|
02-02-2009, 04:45 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Gölyaka
Gölyaka ilçesi Batı Karadeniz Bölgesi, batısınırları içerisinde Düzce İlinin en batı ucunda yer almaktadır. DoğudaDüzce ili, batıda Sakarya’nın Hendek ilçesi, kuzeyde Gümüşova ilçesi vegüneyde Bolu’nun Mudurnu ilçesi ile çevrilidir.
Tarih
[TABLE][TR][TD]İlçede, tarih öncesi insan yaşantısına dairkesin delil ve kalıntılar bulunmamasına rağmen, sahip olduğu coğrafikonumu ve tabiatı itibariyle ilk çağlardan itibaren insan yerleşmesineuygun bir yöre olarak karşımıza çıkmaktadır. Gölyaka’yı içine alantoprakların ilk sahipleri Proto Hititler’dir. Gölyaka ve civarınayapılan göçler sırasında yaklaşık 400 yıldır burada yaşayan ve yerliTürklerin bulunduğu görülmüştür. Gölyaka bir göl ve yanı başındakurulan imamlara Köyü ile tarih sahnesine çıkmıştır. Evliya Çelebi,Katip Çelebi ve batı batılı gezginlerin ilgisini çekebilmiştir. BirinciDünya Savaşı öncesi ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nca kaybedilenveya Osmanlı otoritesinin sarsıldığı bölgelerden Kafkasya’dan, DoğuKaradeniz Bölgesi’nden, Balkanlar’dan, Akdeniz Bölgesi’nden ve KuzeyIrak’tan olmak üzere beş ana grupta bölgemize büyük göçler olmuştur.İmamlar Köyü 1932 yılında nahiye olmuş, 3 yıl sonra nahiyeliğikaldırılmış tekrar köye dönüştürülmüştür. İmamlar ismi 1962 yılındaGölyaka olarak değiştirilmiştir. Gölyaka nahiyesinde 1967 yılındaBelediye teşkilatı kurulmuştur. Gölyaka Belediyesi Düzce ilçesinebağlık bir nahiye (bucak) iken 1987’de ilçe yapılarak Bolu’yabağlanmıştır. Gölyaka 17 Ağustos Körfez depreminde en fazla hasar görenyerlerden biri olmuştur. 12 Kasım Düzce depreminde de ilçe büyük hasargörmüştür. Her iki depremde de toplam 106 kişi hayatını kaybetmiş ve317 kişi yaralanmıştır. Depremlerin ardından Aralık 1999’da Düzce’ninil olması nedeniyle Gölyaka, Düzce’ye bağlanmıştır. Coğrafi Yapı Düzceilinin batı ucunda yer alan Gölyaka’nın yüzölçümü 219.983 km2’dir.İlçe,kuzeyde ve güneyde bulunan Bolu ve Köroğlu Dağlarının uzantısı olansıra dağlar arasında yer almaktadır. Güneydeki dağlar daha yüksekolduğundan ilçenin güney kesimi yüksek dağ kitlesi ve ormanlık alanlarile kaplıdır. İlçenin kuzey bölümü kuzeye doğru genişleyen bir ovadırve bu ova Düzce Ovası ile bitişik durumdadır. İlçeyi Düzce Ovası’ndanayıran Büyük Melen Irmağı ve Efteni Gölü’dür. İlçe Merkezi EfteniGölü’nün batısında düz ovada kurulmuş olup, rakımı 100 metrecivarındadır. Yerleşim durumu olarak ova kısımları düz, dağlık veyüksek kısımları topografik yapı olarak dik bir eğime sahiptir. Araziyapısı olarak genellikle kumlu-killi ve yer yer mil karışımı alüvyonlutopraklardan ve çok sulak gevşek bir yapıya sahiptir. Gölyaka sukaynakları bakımından Düzce’nin en zengin ilçelerinden biridir. İlçeninşu göller bulunur: Efteni Gölü, Kara Göl, Sarı Göl, Cılbız Kuyusu,Gölcük, Kuru Göl ve Katır Gölü. Gölyaka yaylaları açısından dazengindir. Pürenli, Kardüz, Yanık, Unluk ve Kızık yaylaları en baştagelen yaylalarıdır. Bu yaylalar yayla turizmi açısından gelecekvaadetmektedir. Özellikle de Kardüz yaylası kış sporları ve turizmiiçin geleceğin merkezleri arasında gösterilmektedir.Melen Irmağı veAksu Çayı’da Gölyaka’nın ırmaklarından en başta gelenleridir. Buırmaklarda balıkçılık sporu yapılmaktadır. Gölyaka bütün bugüzelliklerinin yanı sıra ormanlarıyla da doğanın tüm güzelliğinisergiler. Başlıca ormanları şunlardır. Karamahmut, Keltepe, Güney,Çamlık, Koruluk, Büyük ve Küçük Balkaya, Karadağ, Mercantepe, Emeksiz,Konaş Sağlamsu, Unluk ve Baltepe. İlçe Kuzeydoğu Anadolu aktif fayıüzerinde bulunduğundan 1. derecede deprem bölgesidir. 17 Ağustosdepreminde ilçede derin çatlak ve yarıklar oluşmuş yer yer kaymalarmeydana gelmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri fayın üzerindeoluşudur. Diğeri ise toprak yapısının sulak oluşudur. Nüfus 2000yılı içinde yapılan son nüfus sayımına göre İlçe Merkezinin 4.773erkek, 4.593 kadın olmak üzere 9.366, bağlı 22 köyünde ise 4.951erkek, 5.295 kadın olmak üzere toplam 10.246 olup İlçenin genel nüfusu 19. 612 olarak tespit edilmiştir. Önceki nüfus sayımına göre % 0–0.83 oranında 1.919 kişilik nüfus artışı olmuştur. İlçedeki nüfusyoğunluğu km2’de 222 kişidir. İlçe genelinde 210 özürlü vatandaşbulunmaktadır. Eğitim 1 Adet Çok Programlı Lise, 1 AdetAnadolu Lisesi ve 12 adet İlköğretim Okulu bulunmaktadır. İlköğretimOkulu öğrenci sayısı 2.926 Lise öğrenci sayısı ise 673 Deprem 17Ağustos 1999 tarihinde Marmara bölgesinde meydana gelen depremde yüzeykırığı Düzce’nin yaklaşık 6 km. güney batısında Gölyaka yakınlarındabitmektedir. Bu depremden üç ay sonra meydana gelen Düzce Depremi, 17Ağustos kırığının kuzey doğu ucu ile Bolu tüneli arasındaki kesimikırmıştır. 12 Kasım 1999 kuzey kırığının batı ucunda yaklaşık 9 km. likkısım 17 Ağustos Depreminde de kırılmıştır. Ancak 17 Ağustos Depremindebu kısım üzerindeki yanal yer değiştirme, batıdan doğuya doğru azalarakdevam etmiş, Gölyaka civarında 30 cm. ye kadar azalmış ve kırığınsonuna doğru yanal yer değiştirme kaybolarak kuzey kırığı yalnızcaçatlaklar biçiminde takip edilebilmiştir. 12 Kasım kuzey kırığı 17Ağustos kuzey kırığının tam doğu ucu doğrultusunda gelişmemiş bubölgede sağa sıçrama yaparak gelişmiştir. Bu sağa sıçramanın olduğubölgede düşey yer değiştirme egemendir. 12 Kasım 1999 DepremindeHacıyakup Köyü civarında yanal yer değiştirme 40-50 cm. civarında ikendüşey yer değiştirme yer yer 3 metreye varmaktadır. En büyük düşey yerdeğiştirme Efteni Gölü’nün güneyinde görülmektedir. Efteni Gölü’nüngüneydoğusunda ve daha güneye doğru sıvılaşma yapıları gelişmiştir. Heriki depremden de büyük hasar alan Gölyaka’da toplam 106 kişi hayatınıkaybetmiş, 317 kişi de yaralanmıştır. İlçede ağır/yıkık bina sayısıkonut sayısı 1.225, orta hasarlı konut sayısı 538 ve hafif hasarlıkonut sayısı ise 766’dır. Ağır/yıkık işyeri sayısı 317, orta hasarlıişyeri sayısı 538 ve hafif hasarlı işyeri sayısı 99’dur. İdari Yapı İlçe3392 Sayılı Yasa ile müstakil İlçe olarak l988 yılından itibarenfaaliyete geçmiş bulunmaktadır. İlçenin 22 köy ve İlçe merkezinde 9mahallesi bulunmaktadır. İlçe merkezinde olmak üzere bir tek Belediyekuruluşu bulunmaktadır. Gölyaka’nın Köyleri: Açma [/TD][TD]Hacısüleymanbey [/TD][TD]Sarıdere [/TD][/TR][TR][TD]Aksu [/TD][TD]Hacıyakup [/TD][TD]Taşlık [/TD][/TR][TR][TD]Bakacak [/TD][TD]Hamamüstü [/TD][TD]Yazlık [/TD][/TR][TR][TD]Bekiroğlu [/TD][TD]İçmeler [/TD][TD]Yeşilova [/TD][/TR][TR][TD]Çamlıbel [/TD][TD]Kemeryanı [/TD][TD]Yunusefendi [/TD][/TR][TR][TD]Çayköy [/TD][TD]Kuyudüzü [/TD][TD]Zekeriyaköy [/TD][/TR][TR][TD]Değirmentepe [/TD][TD]Muhapdede [/TD][TD]Güzeldere [/TD][TD]Saçmalıpınar [/TD][/TR][/TABLE] |
|||
|
02-02-2009, 04:47 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Gümüşova
1 – TARİHİ VE İDARİ YAPISI :
Gümüşova İlçesi 1321 yılında Osman Bey'in silah arkadaşı Konuralp Gazitarafından Düzce ve Üskübü ile birlikte fethedilmiştir. Bu bölgeyerleşim yeri olarak Fatih Sultan Mehmet döneminden itibarenkullanılmaya başlanılmıştır. Daha sonra bu bölge büyük askeriyararlılıklar gösteren Davut Paşa'ya Fatih Sultan Mehmet tarafındantımar olarak verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu ordusunda bulunanhayvanların kışlaklıyacağı ahırların Gümüşova'da yapılması sebebiyleKışla adını almıştır.
Kışla'ya 19.yy.sonundaBolu sancağına bağlı bir İlçe olarak tüzel kişilik kazandırmışlardır.Birinci Dünya Savaşı esnasında Kışla işgale uğramıştır. TürkiyeCumhuriyetinin kuruluş yıllarında cereyan eden Düzce isyanları,yoğunluk ile bu bölgede etkisini göstermiştir. Daha sonra bu isyanlar Ali Fuat CEBESOY ile Fevzi ÇAKMAK tarafındanönlenmiştir. CUMHURİYET DÖNEMİNDE ;
Kışla 1927 yılında nahiyelik sıfatını kazanmıştır.1936 yılında daJandarma Karakolu kurulmuştur.Kışla’da 1963 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Kışla Belediyesi 19.06.1987 tarih ve 3392 sayılı kanun ile Cumayeri Belediyesi ile birleşerek Cumaova İlçesive Belediyesi adını almıştır . Ancak daha sonra 27.12.1993 tarih ve 3949 sayılı kanun ile Cumaova İlçesi Cumayeri olarak isimdeğiştirmiş ve Gümüşova adı altında yeni bir İlçe kurulmasıhükmü getirilmiştir. 27.03.1994 seçimlerinden sonra Gümüş ova Belediye teşkilatı yeniden kurulmuştur.12.09.1994 tarihinden itibarenGümüşova Kaymakamlığı ve diğer birimlerin teşkilatlanması başlamıştır.İlçemizde Adliye teşkilatı hariç tüm birimler kuruluş işlemlerinitamamlamışlardır.
2 - COĞRAFİ YAPISI :
Gümüşova İlçesi D-100 Kara yolu üzerinde bulunmaktadır. İlçe Boluİline 62 Km. Düzce İline 18 Km. mesafede olup, Düzce ovasınınbitişiğindedir. Sakarya İli sınırında bulunan İlçenin Sakarya İliHendek İlçesine mesafesi 18 Km.dir. Gümüşova İlçesinde tipik birKaradeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve yağışlı , kışları serinve yağışlıdır. Gümüşova İlçesinin yüzölçümü yaklaşık 9000 hk. Olup,rakımı 128 dir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar da sis oranı yüksek olupoldukça zengin sayılacak bitki örtüsüne sahiptir. Avlanmanın serbestolduğu zamanlarda Melen çayında az ölçüde balık avcılığı yapılmaktadır.Bitki örtüsü fındık,çay ve diğer kayın,ceviz gibi Karadeniz ikliminehas bitki dokusuna sahiptir.
3- NÜFUS DURUMU :
İlçemizin,İlçe merkez Nüfusu 2000 genel Nüfus sayımına göre 12.103 dür.Köyler nüfusu da 5.940 olup, Toplam Nüfus 18.043 dür. Nüfusun 1/3‘ü kırsal alanda ikamet etmektedir. İlçe halkı Türkçe konuşur. Ancakbazı köylerimizde Abaza ve Çerkez lehçesi konuşulmaktadır. İlçe ve köymerkezlerinde Nüfusun tamamı İslam Dinine tabidir. En son Nüfus sayımına göre merkez ve köylerin nüfusu Ek- 1 çizelgededir. 4 - EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU : Cumhuriyet öncesi her yerde olduğu gibi İlçemizde de eğitimmedreselerde yapılmakta idi.İlçemizde ilk defa okul 1930 yılındayapılmıştır.1963 yılında bu okul yıkılarak yerine lise yapılmıştır.
İlçemizde basım evi, tiyatro ve sinema yoktur. Gümüşova İlçesinde okuma yazma oranı %95 dir. Kültürel faaliyetler Belediye Düğün Salonu, Öğretmenevi ve Belediye aşevinde icra edilmektedir. İlçemizin sosyo kültürel yapısı Manavlar (Yerli), Karadeniz yöresindengelenler Balkanlardan gelen Muhacirler ile Kafkasyadan gelen Abazave Çerkez vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.
Her kesim kendine has örf ve adetlerini devam ettirmekte ve buyönüyle İlçemiz geniş bir kültür dokusuna sahip olmaktadır.
6 - EKONOMİK DURUM :
a. Ekonomik Hayatın Gelişimi:
İlçenin ekonomik açıdan gelişimini inceleyecek olursak Osmanlıdöneminde ordunun kışlak olarak kullandığı bölge ve bir çeşit geçişbölgesi olması sebebiyle o dönem ticari açıdan faal olan ve sonralarıorman ürünleri açısından etkinlik gösteren bir gelişim izlemiştir.
Cumhuriyet döneminde ise tahrip edilen orman arazilerine açmalarneticesinde fındık dikimi yapılmış olup,İlçenin zirai ve ticarigelirinin % 70 ine fındık üretimi gelirleri kaynak sağlamaktadır. D 100 karayolu üzerinde bulunan dinlenme tesisleri otoban girişininaçılması sebebiyle büyük zararlara uğramış bir kısmı kapanmış ve üçadedi ise kamyoncular konağı olarak hizmet vermektedir. Küçük esnaf vesanatkarlar İlçe düzeyinde hizmet verecek seviyededir. D-100karayolunun işlek olması İlçeye ekonomik katkıda bulunmaktadır. Düzce ovasının bitişik kısmında kalan 4 köyümüzde tütün ve pancar üretimi yapılmaktadır. b.Sanayii : İlçemizde 5 adet Fındık Fabrikası,1 adet Ambalaj Fabrikası, 1 adetaktif olmayan Aliminyum Fabrikası bulunmakta idi. Bunların bir tanesientegre fındık fabrikasıdır. 2004 yılında çıkarılan 5084 Sayılı İstihdamın Arttırılması yönündeki teşvik kanunundan sonra gelişen sanayi : İl gelişim ve çevre düzeni planlarında İlçemizin sanayi alanı olarak belirlenmesinden sonra, ilgili teşvik kanunu çerçevesinde; 1- Onur Plastik Ambalaj San.Tic.Ltd.Şti.
2- Uluslu Aliminyum 3- Ova Tekstil Tic.Ltd.Şti. 4- Tuval Tekstil Tic.Ltd.Şti. 5- Adyton Büro Sistemleri Ltd.Şti. 6- Confetti Halı San.Tic.Aş. 7- Boncuk Triko Tic.Ldt.Şti. 8- Dendro Parke San.Tic.Aş. 9- Uçak Makine Tic.San. 10- Gönenç Aliminyum Prf.San. 11- Gerd- Wolf Makine San. 12- Roder Yapı Sistemleri San. 13- Jaws Gıda San. Tic.Aş. Yatırımları gelmiş yaklaşık 1200 kişilik yeni istihdam alanları açılmışve bu yöndeki çalışmalar devam ettirilmektedir. Ancak; bu alanda planve programlar dışına çıkmadan ve çevre ile uyum içerisinde olunmasınaazami dikkat gösterilmektedir.
c.Tarım ve Hayvancılık :
Tarım ürünlerinde fındık birinci sırada olup,bunu mısır,buğday,tütün vepancar izlemektedir. İlçemizin kültür arazisinin % 80’ i engebeli % 20si düz ve taban arazidir.
İlçemizde hayvancılıkile uğraşan çiftçi sayısı azdır. Yaklaşık olarak 4500 büyükbaş hayvan,750 civarında küçükbaş hayvan ve 1600 kovanla arıcılık yapançiftçilerimiz mevcuttur. İlçemizde Gümüşova Fındık Tarım SatışKooperatifi , Gümüşova Tarım Kredi Kooperatifi, S.S. Elmacık,Yıldıztepe ve Dededüzü Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri bulunmaktadır. İdari Durum
[TABLE][TR][TD]Gümüşova’nın 6 mahallesi ve 18 köyü vardır. Gümüşova’nın Köyleri: Adaköy [/TD][TD]Elmacık [/TD][TD]Pazarcık [/TD][TD]Yeşilyayla [/TD][/TR][TR][TD]Ardıçdibi [/TD][TD]Hacıkadirler [/TD][TD]Selamlar [/TD][TD]Yıldıztepe [/TD][/TR][TR][TD]Çaybükü [/TD][TD]Halilbey [/TD][TD]Soğuksu [/TD][TD]Yongalık [/TD][/TR][TR][TD]Deddüzü [/TD][TD]Kahveleryanı [/TD][TD]Sultaniye [/TD][TD] [/TD][/TR][TR][TD]Dereköy [/TD][TD]Kıyıköy [/TD][TD]Yakabaş [/TD][/TR][/TABLE] |
|||
|
02-02-2009, 04:48 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Kaynaşlı
Kaynaşlı, İstanbul-Ankara yolu üzerinde, BoluDağı’nın Düzce Ovası’yla birleştiği boğazda kurulmuştur. İlçe doğu vegüneyden Bolu İli, Batıdan Düzce İli ve kuzeyden Yığılca ilçesiylekomşudur. D-100 karayolu ilçenin tam ortasından, Anadolu otobanı dakuzeyinden geçmektedir.
Tarih
Kaynaşlı Düzce’nin bir bucağı iken Aralık1999 tarihinde Düzce’nin il olması hakkındaki Kararnameyle birlikteilçe yapılmış ve Düzce’ye bağlanmıştır. Deprem
12Kasım 1999’da meydana gelen Düzce depreminde Kaynaşlı yerle birolmuştur. Uzun fay kırıklarının ve çatlaklarının oluştuğu ilçede 313kişi hayatını kaybetmiş, 544 kişide yaralanmıştır.12 Kasım depremindeKuzey Anadolu Fayı kırığı Kaynaşlı’da son bulmuştur. Fayın ucundabulunan Kaynaşlı bu nedenle 12 Kasım depreminden en fazla etkilenenyerleşim yeridir. Şehirde bulunan binaların %90’ından fazlası hasaralmıştır. Nüfus 1997 yılında yapılan Genel Nüfus Sayımına göre Kaynaşlı’nın toplam nüfusu 6.760’dır. Ekonomi
Kaynaşlıekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayalıdır. Bunun yanında nakliyecilikve yıllık ortalama 50.000 tonu bulan fındık üretimi de ilçeekonomisinde önde gelen sektörler olmaktadır. Buğday ve mısır üretimide ilçede oldukça yaygındır.İlçe ekonomisinde hayvancılık ve balıkçılıkda önemli bir yer tutmaktadır. Ancak depremde şehirde bulunan balıkçiftlikleri ve ahırlar yıkılmıştır.Şehirde başta Süperlit BoruFabrikası, Anlaş Lastik Fabrikası, Akışık Ampul Fabrikası ve KarolitMermer Fabrikası olmak üzere irili ufaklı fabrikalar bulunmaktadır. Bufabrikalar depremle birlikte hasar aldığından tam kapasiteçalışamamaktadırlar. İlçe sınırları içinde toplam 12 adet dinlenmetesisi mevcuttur. Bu tesisler D-100 karayolu üzerinde olup gündeortalama 30.000-40.000 kişiye hizmet vermektedirler. Buralarda yaklaşık1.500 kişi istihdam edilmektedir. Bu bakımdan dinlenme tesislerininşehir ekonomisi içinde önemli bir yeri vardır. Eğitim
Kaynaşlıilçesinde 1 adet Lise, 4 taşıma merkezi durumunda ilköğretim okulu ve 6adet birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu bulunmaktadır. Ayrıcaşehirde Halk Eğitim Merkezi de bulunmaktadır. Bu okullarda toplam 2.504öğrenci eğitim görmektedir. Sağlık
Kaynaşlı’daMerkez Sağlık Ocağı, Dipsizgöl Sağlık Ocağı, 112 Acil Yardım İstasyonu,Üçköprü Sağlık Evi, Çamoluk Sağlık Evi ve Yeniyurt Sağlık Evibulunmaktadır. İdari Yapı Kaynaşlı’ya bağlık 19 adet köy bulunmaktadır. Kaynaşlı’nın Köyleri: [TABLE][TR][TD] Altunköy [/TD][TD]Çatalçam [/TD][TD]Dipsizgöl [/TD][TD]Sazköy [/TD][/TR][TR][TD]Bıçkıyanı [/TD][TD]Darıyeribakacak [/TD][TD]Fındıklı [/TD][TD]Tavak [/TD][/TR][TR][TD]Çakırsayvan [/TD][TD]Darıyerihasanbey [/TD][TD]Hacıazizler [/TD][TD]Üçköprü [/TD][/TR][TR][TD]Çamlıca [/TD][TD]Darıyerimengencik [/TD][TD]Muratbey [/TD][TD]Yeniyurt [/TD][/TR][TR][TD]Çamoluk [/TD][TD]Darıyeriyürükler [/TD][TD]Sarıçökek [/TD][/TR][/TABLE] |
|||
|
02-02-2009, 04:49 PM
|
|||
|
|||
|
Düzce'nin İlçeleri-Yığılca
Yığılca, batıdan Düzce ili ve Akçakoca ilçesi,güneyden Kaynaşlı ilçesi ve Bolu ili, kuzeyden Zonguldak ilinin Alaplıilçesi, doğudan Bolu ilinin Mengen ilçesi ile çevrili bulunmaktadır.İlçenin il merkezine uzaklığı 38 km. olup en yakın komşu kentlerdenAdapazarı’na 100 km, Ankara’ya 276 km ve İstanbul’a 234 km.uzaklıktadır.
Tarih
Düzce’nin Yığılca ilçesi, Düzce ve komşuilçe Akçakoca ile birlikte 1321-1323 yılları arasında Osmanlıhakimiyetine girmiştir. Orhan Gazi’nin komutanlarından birinin bölgedeyığınak yaptığı ve ilçenin isminin de buradan geldiği tahminedilmektedir. Yörede Orhan ismini taşıyan bir dağ bir camii ayrıcaRedifler isminde bir köyün varlığı bu tahmini doğrulamaktadır. ÇünküOrhan Gazi’nin küçük ordu kuvvetlerine REDİF isminin verildiğibilinmektedir. Yığılca 1904 tarihinde bucak olarak Düzce’ye bağlanmış,1954 yılında da müstakil bir ilçe olmuştur. Aralık 1999 tarihindeDüzce’nin il olması dolayısıyla Yığılca, Düzce’nin ilçesi olmuştur. Coğrafi Yapı
İlçenindeniz seviyesinden yüksekliği 350 m., yüzölçümü 640 kilometrekaredir.Engebeli ve eğimi fazla olan bir alanda kurulmuş ilçenin ziraat arazisiçok yetersiz, genelde ormanlık arazi hakimdir. İlçenin iklimi BatıKaradeniz iklimini andıran ılıman bir iklimdir. Yığılca ilçesi, DüzceOvası’nı sulayan Hasanlar Barajı Gölü’ne dökülen Melendere Çayı’nınyukarı havzasında yer alır. En tepedeki Yaylatepe Köyü hariç diğerköyler bu havzanın güney ve kuzeyindeki yamaçlara birer sıra halindedizilmişlerdir. Bu biçimi ile uzun bir “U” görünümünde olan havzaoldukça dağlık ve sarptır. Havzayı çevreleyen belli başlı tepeler:Yaylacık Tepe, Köybaşı Tepe (678 m), Kızıltepe (1486 m), Sarıkaya Tepe(1036 m), Bacaklıyayla (1137 m), Aktaş Sırtları (1271 m), Kiriş Tepe(1398 m), Geymen Tepe (1438 m), İğnekiriş Tepe (987 m) ve KırıksapağıTepe (919 m)’dir. İlçe akarsu yönünden oldukça zengindir. Doğudanbatıya doğru uzanan Melen Çayı, Kuzeyden ve güneyden zengin derelerlebeslenir. Önemli dereler, Karadere, Aksu Deresi, incirli Deresi, HacıDeresi, Mahyaderesi, Karakaş Deresi, Naşlar Deresi ve İğnelerDeresi’dir. İlçe sınırları içinde Hasanlar Barajı’da yer alır. Nüfus
İlçenin1997 Genel Nüfus Sayımına göre toplam nüfusu 20.646’dır. Bu nüfusun3.477’si ilçe merkezinde, 17.169’u da köylerde yaşamaktadır. Buna göretoplam nüfusun %16’su ilçe merkezinde, %84’ü de kırsal kesimdeyaşamaktadır. İlçe de kilometrekareye düşen insan sayısı ise 31’dir.İlçe verimsiz arazilere sahip olmasından dolayı büyük şehirlere göçvermektedir. Sağlık
Yığılca’da 25 Yataklı 1Devlet Hastanesi, biri şehirde olmak üzere 3 adet de sağlık ocağıbulunmaktadır. Sağlık Ocakları şunlardır: Merkez Sağlık Ocağı,Çukurören Köyü Sağlık Ocağı ve Hoşafoğlu Köyü Sağlık Ocağı. Eğitim
Yığılca’da47 ilköğretim okulu vardır. Bunlardan 17’si taşımalıdır. İlçe’de 1 adetde Çok Programlı Lise mevcuttur. Bu okullarda toplam 3718 öğrencieğitim görmektedir. İlçe’de ki toplam öğretmen sayısı ise 120’dir.Yığılca’daki Halk Eğitim Merkezi’nde Makine Nakışı ve Giyim olmak üzereiki kurs bulunmaktadır. Ekonomi
İlçe coğrafiözelliği itibariyle eğimli, çoğu kayalık ve ormanlık arazi yapısınasahip olduğundan, tarım arazisi dar ve verimsizdir. Toplam tarımsalalan 104.250 dekar civarındadır. İlçede ekili alan 14.950 hektardır.İlçe arazisinin 7.242 hektarı meyvelik, 196 hektarı sebzelik, 29.808hektarı ormanlık, 2.682 hektarı çayır mera, 960 hektarı yerleşim alanı,3 hektarı sanayi tesisi, 15.697 hektarı göl-bataklık-taşlıktır.Yığılca’da yıllık ortalama buğday üretimi 7.500 ton, arpa 600 ton,mısır 12.000 ton, çavdar 60 ton ve fındık 8.000 tondur. İlçede 8.500adet sığır, 548 adet manda, 2.924 adet koyun, 1.226 adet keçi, 80 ad,567 eşek, 70 katır ve 1.800 arı kovanı bulunmaktadır. Alabalık üretimi3 üretme çiftliğinde yıllık 3 tondur. Broiler tavuk üretimi yıllık5.363.750’dir. İlçe merkezinde iki adet devlet bankası bulunmaktadır. İdari Durum Yığılca’nın29 mahallesi ve 39 köyü vardır. Köyler engebeli arazi üzerinekurulmuştur. İlçenin sadece merkezinde belediye bulunmaktadır. Yığılca’nın Köyleri: [TABLE][TR][TD] Akçaören [/TD][TD]Dutlar [/TD][TD]Hocatman [/TD][TD]Redifler [/TD][/TR][TR][TD]Aksaklar [/TD][TD]Gaziler [/TD][TD]Hoşafoğlu [/TD][TD]Sarıkaya [/TD][/TR][TR][TD]Asar [/TD][TD]Gelengöz [/TD][TD]İğneler [/TD][TD]Tıraşlar [/TD][/TR][TR][TD]Aydınyayla [/TD][TD]Geriş [/TD][TD]Karakaş [/TD][TD]Tuğrul [/TD][/TR][TR][TD]Bekirler [/TD][TD]Gökçeağaç [/TD][TD]Kırık [/TD][TD]Yağcılar [/TD][/TR][TR][TD]Çamlı [/TD][TD]Güney [/TD][TD]Kocaoğlu [/TD][TD]Yaylatepe [/TD][/TR][TR][TD]Çiftlikköy [/TD][TD]Hacılar [/TD][TD]Köseler [/TD][TD]Yeniyar [/TD][/TR][TR][TD]Çukurören [/TD][TD]Hacıyeri [/TD][TD]Mengen [/TD][TD]Yılgı [/TD][/TR][TR][TD]Dibektaş [/TD][TD]Hebeler [/TD][TD]Naşlar [/TD][TD]Yoğunpelit [/TD][/TR][TR][TD]Doğanlar [/TD][TD]Hocaköy [/TD][TD]Orhangazi [/TD][/TR][/TABLE] |
|||
|
02-02-2009, 04:59 PM
|
|||
|
|||
Düzce Haritası
![]()
|
|||
|
05-02-2011, 05:35 PM
(Bu Mesaj 06-02-2011 02:03 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Çağrı.)
|
|||
|
|||
|
RE: Düzceyi Tanıyalım(81)
muhteşem bir doğası var.. bir de insanı
|
|||
|
07-02-2011, 12:05 AM
(Bu Mesaj 07-02-2011 12:06 AM değiştirilmiştir. Değiştiren : KAPTAN.)
|
|||
|
|||
|
RE: Düzce'yi Tanıyalm(81)
o güzel doğanın içinde yaşamak lazım... ozaman daha ii anlaşılır güzelliği...
Yedi Geceyi Geçtim.Yedi Güvercin Vurdum.Yedi Yıldız biçtim. Yedi Nehir İçtim. Yedi Dağ Ezdim. Yedi Yemin Verdim. Yedi Gül Derdim. Ve Yedi Kez Titredim bakışlarının Sırtında bir Eren Geçiverdi İçimden O Vakit.Dedim“Kimi Nerde Arayayım!” Dedi “Vur! Aşkı Vur!.”Vuramadım |
|||

Ana Sayfa
Portal
Forum
Arama
Üye Listesi
Takvim
Yardım
Rss

![[Resim: konuralp1.jpg]](http://www.duzce.gov.tr/images/stories/kultur/konuralp1.jpg)
![[Resim: yemek1.jpg]](http://www.duzce.gov.tr/images/stories/kultur/yemek1.jpg)
![[Resim: akcakoca1.jpg]](http://www.duzce.gov.tr/images/stories/kultur/akcakoca1.jpg)
![[Resim: yayla1.jpg]](http://www.duzce.gov.tr/images/stories/kultur/yayla1.jpg)
Milli Parklara aittir. Müstecir tarafından işletilmekte olupkonaklama,yeme, içme, piknik alanları vardır Düzce’den Güzeldere MesireYeri ve şelale 28 km., Gölyaka’dan 16 km. uzaklıkta hafta sonlarıoldukça kalabalık olan bir kamp, piknik alanı normal araçlarlagelinebiliyor. Geldiğinize de değiyor. Güzeldere Şelalesi için 120 m.yükseklikteki blok kayaların üzerinden dökülen bir nehir demek dahauygun olacak.![[Resim: baraj1.jpg]](http://www.duzce.gov.tr/images/stories/kultur/baraj1.jpg)
![[Resim: normal_guzeldereselalesi.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_guzeldereselalesi.jpg)
![[Resim: normal_guzeldere1_2007_12.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_guzeldere1_2007_12.jpg)
![[Resim: normal_guzeldere2_2007_12.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_guzeldere2_2007_12.jpg)
![[Resim: normal_eftenigolu6_2007_12.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_eftenigolu6_2007_12.jpg)
![[Resim: normal_eftenigolu_2007_12.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_eftenigolu_2007_12.jpg)
![[Resim: normal_eftenigolu3_2007_12.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_eftenigolu3_2007_12.jpg)
![[Resim: normal_eftenigolu5_2007_12.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_eftenigolu5_2007_12.jpg)
![[Resim: normal_dogamera2.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_dogamera2.jpg)
![[Resim: normal_img_0014_y_1.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/Doga/normal_img_0014_y_1.jpg)
![[Resim: normal_IM000646_g_7.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/Doga/normal_IM000646_g_7.jpg)
![[Resim: normal_IM000648_g_3.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/Doga/normal_IM000648_g_3.jpg)
![[Resim: normal_img_0011_y_2.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/Doga/normal_img_0011_y_2.jpg)
![[Resim: normal_IM000068.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/Merkez/Sehirici/normal_IM000068.jpg)
![[Resim: normal_duzcerafting1%7E0.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_duzcerafting1%7E0.jpg)
![[Resim: normal_asarderesi2007_1.jpg]](http://www.duzce.com/galeri/albums/userpics/10001/normal_asarderesi2007_1.jpg)
![[Resim: goruntu143lt3.jpg]](http://img147.imageshack.us/img147/702/goruntu143lt3.jpg)
![[Resim: goruntu140te9.jpg]](http://img167.imageshack.us/img167/3153/goruntu140te9.jpg)
![[Resim: kymkp4.jpg]](http://img147.imageshack.us/img147/4584/kymkp4.jpg)
![[Resim: goruntu131bo4.jpg]](http://img401.imageshack.us/img401/24/goruntu131bo4.jpg)
![[Resim: goruntu743ho2.jpg]](http://img530.imageshack.us/img530/8739/goruntu743ho2.jpg)
![[Resim: goruntu138no0.jpg]](http://img144.imageshack.us/img144/5093/goruntu138no0.jpg)
![[Resim: duzceharita1.jpg]](http://www.duzce.gov.tr/dosyalar/duzceharita1.jpg)